Ο γερουσιαστής Ξενοφών στη Μελβούρνη για το βιβλίο των των Χαλκιδικαίων

Χθες Παρασκευή (14 Οκτωβρίου) στις 7.30μμ, παρουσιάστηκε στους Χαλκιδικείς και τους φίλους τους στο κοινοτικό Πολιτιστικό Kέντρο, γωνία Lonsdale και Russell St., το βιβλίο «The story of the Chalkidians in Australia» που εξέδωσε η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής.

nick

Ο κ. Ξενοφών δεύτερος από αριστερά με άλλους ομογενείς και τηλεοπτικές προσωπικότητες όταν έλαβε μέρος στο ντιμπέιτ “Greeks Do it Better” πριν από περίπου τρία χρόνια. Φώτο: Jackie Giorgines

Πρόκειται για την ιστορία της μετανάστευσης και του εποικισμού των Χαλκιδικαίων και των παιδιών τους στην περίοδο 1962-1980 σε όλες τις γειτονιές της Αυστραλίας. Το βιβλίο που περιγράφει την ιστορία του εποικισμού, της εγκατάστασης, της κοινωνικο-οικονονικής συγκρότησης, της πολιτισμικής ανέλιξης, της διεθνοτικής διασύνδεσης των 10.000 Χαλκιδικαίων της Αυστραλίας, επρόκειτο να παρουσιάσει ο γερουσιαστής κ. Νίκος Χενοφών, ο οποίος θα έφθανε για το σκοπό αυτό στη Μελβούρνη.

Το βιβλίο συνέγραψε ύστερα από επισταμένη έρευνα στα αρχεία των συλλόγων των Χαλκιδικαίων της Αυστραλίας, χρησιμοποιώντας συνεντεύξεις και πρωτογενή έγγραφα, ο καθηγητής κ. Αναστάσιος Τάμης.

Την πρωτοβουλία μελέτης και συγγραφής του βιβλίου είχε ο Σύλλογος Χαλκιδικαίων Μελβούρνης «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης», ο οποίος και ανέλαβε όλα τα έξοδα. Όπως ήδη έχει σημειωθεί, προηγήθηκε συγκέντρωση χορηγιών από γενναιόδωρους Χαλκιδικείς και, βέβαια, χρησιμοπoιήθηκαν και πόροι του Συλλόγoυ. Από τις χορηγίες και τις πωλήσεις του βιβλίου αναμένεται να εξοφληθούν όλα τα έξοδα που προέκυψαν για τη συγγραφή και την έκδοσή του. Προς τον σκοπό της έκδοσης, το έργο συντονίστηκε και οικονομικά στηρίχθηκε από το Σύλλογο Χαλκιδικαίων της Μελβούρνης, ωστόσο αγαστότατα, εναρμονισμένα και λειτουργικά συνεργάστηκαν όλοι οι σύλλογοι των Χαλκιδικαίων μέχρι και την έκδοσή του.

«Το βιβλίο μας δεν είναι ένα who is who ή απλώς ένα πολυτελές άλμπουμ από φωτογραφίες και ορισμένα σποραδικά γεγονότα, αλλά μια συστηματική και επιστημονική εξιστόρηση γεγονότων, του οδοιπορικού των μεταναστών από το Κούμπα Πίτι και τα ζαχαροκάλαμα, μέχρι τις φάμπρικες και τα χυτήρια της Αυστραλίας. Δεν εξιστορείται μόνον η ιστορία των ολίγων, δεν πρόκειται για ένα πολυέξοδο φωτογραφικό μαγκαζίνο που μπορεί να στολίσει κάποια τραπέζια, αλλά ένα χρήσιμο ανάγνωσμα πάνω στο γραφείο του καθενός μας σε μνήμη των αγώνων που κατέβαλαν οι παλαιότεροι, που αναδεικνύει την οργάνωσή τους, τη συμμετοχή τους στα δρώμενα. Πρόκειται για μια δουλειά που τιμά, βέβαια, τον συγγραφέα του, αλλά και όλους όσοι είχαν την πρόνοια και τη φρονιμάδα να συμμετάσχουν στο βιβλίο αυτό» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Χαλκιδικαίων της Μελβούρνης.

Ο πρώην πρόεδρος των Χαλκιδικαίων, κ. Πανταζής Αμαξόπουλος, διευκρίνισε: «Η αξία του βιβλίου αυτού βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν καταγράφει απλά την ιστορία των συλλόγων μας, αλλά προβάλλει επίσης τη ζωή και τον αγώνα των χιλιάδων Χαλκιδικαίων στην Αυστραλία, την εγκατάστασή τους, τις δυσκολίες τους, τα επιτεύγματά τους, τους ανθρώπους που ξεχώρισαν με το έργο τους. Έτσι τιμούμε τη μνήμη αυτών που έφυγαν, επιβραβεύουμε αυτούς που ζουν και αφήνουμε ως κληρονομιά στα εγγόνια μας την ιστορία μας στον τόπο αυτό. Πρόκειται για το μοναδικό δώρο που θα μείνει για πάντα και θα τους θυμίζει την ιστορία των πατέρων τους».

Το βιβλίο τύπωσε η Εταιρεία Ellikon και επιμελήθηκε η κ. Μαρία Σακελλαρίδη. Το βιβλίο που γράφτηκε στην αγγλική γλώσσα για να αποτελέσει δώρο των πρωτοπόρων στα παιδά και στα εγγόνια τους, αναφέρεται στα πέντε κεφάλαιά του, στην έξοδο των Χαλκιδικαίων από τον γενέθλιο τόπο, τη φάση της δύσκολης εγκατάστασης στην Αυστραλία, τα χρόνια της επιβίωσης και των δυσκολιών, την οργάνωση των Χαλκιδικαίων σε συλλόγους στο Σίδνεϊ, την Αδελαΐδα και τη Μελβούρνη, τη σχέση τους με την Ελλάδα και την ομογένεια της Αυστραλίας. Στο βιβλίο, επίσης, καταγράφονται συνοπτικά οι ιστορίες όλων όσοι συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια και έδωσαν στοιχεία από τη ζωή τους, συνολικά 400 και πλέον οικογένειες από ολόκληρη την Αυστραλία.

To Διοικητικό Συμβούλιο του «Αριστοτέλη Σταγειρίτη» υπό την προεδρία της κ. Ελένης Χατζηλία και της γραμματέα Περσεφόνης Γκουλέτσα-Μαστρογιάννη, του ταμία κ. Ελευθέριου Κούρτη και του ατόμου που συντόνισε την έκδοση του βιβλίου κ. Ανδρέα Μπαλλή, καλούν τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου να προμηθευτούν έγκαιρα το βιβλίο και να το διαδώσουν, ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουν στη διάδοση της ιστορίας των Χαλκιδικαίων στην Αυστραλία, «τιμώντας έτσι τον αγώνα και την προσφορά τους».

 

πηγή:neoskosmos.com