Γιορτάστηκε η 104η επέτειος της απελευθέρωσης της Λήμνου στη Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη.- Η 104η επέτειος της Λήμνο από τον τουρκικό ζυγό γιορτάστηκε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, από την Παλλημνιακή Αδελφότητα «Ηφαιστος» και το Γυναικείο Τμήμα «Μαρούλα». Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια και ακολούθησε πολιτιστική εκδήλωση στο Λημνιακό Σπίτ.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ταμίας του Συλλόγου Βασίλειος Αφτουσμής, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της απελευθέρωσης.

«Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου 1912 στη Λήμνο κάτω από χαιρετιστήριους κανονιοβολισμούς υψώνεται στο φρούριο η ελληνική σημαία κι ο Μούδρος γίνεται πολεμική βάση του στόλου μας. Η οξυδέρκεια του Παύλου Κουντουριώτη να καταλάβει πρώτα τη Λήμνο συνετέλεσε στη νικηφόρο έκβαση του Βαλκανικού Πολέμου κι οδήγησε στη γρήγορη απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδας».11photo2-panlemnian-apeleftherosi-770x470

Ο κ. Αφτουσμής αναφέρθηκε στους εορτασμούς που έλαβαν χώρα την επομένη στο νησί, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και είπε πως η απελευθέρωση της Λήμνου δείχνει την πραγματική δύναμη που κρύβουν μέσα τους οι Ελληνες, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, φτάνει να είναι ενωμένοι.

«Σήμερα με υπερηφάνεια τιμούμε τους ελευθερωτές μας και τους υποσχόμαστε να διατηρήσουμε όλα όσα μας παρέδωσαν και ενωμένοι να οδηγήσουμε την Ελλάδα και τη Λήμνο στην πρόοδο», κατέληξε.

Ακολούθησε γεύμα, που προετοίμασαν οι κυρίες του συλλόγου «Μαρούλα».

πηγή:neoskosmos.com