Επικίνδυνο παιχνίδι του Τραμπ η επιστροφή στα περί «στημένων εκλογών»

Νέα Υόρκη.- Λίγες εβδομάδες πριν τις κάλπες για το Λευκό Οίκο, η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει και τις καλύτερες προοπτικές: Ο μεγιστάνας βάλλεται από παντού, η δημοτικότητά του πέφτει και μεγάλα στελέχη των Ρεπουμπλικανών παίρνουν (στην καλύτερη περίπτωση) αποστάσεις. Ακολουθώντας την συνήθη πρακτική της αντεπίθεσης όταν βρίσκεται υπό πίεση όμως, ο Τραμπ επανέρχεται στους υπαινιγμούς του για «στημένες κάλπες» και, συνειδητά, μπορεί να μεγαλώσει τη ζημιά στην αμερικανική πολιτική που θα άφηνε ακόμη κι αν ο ίδιος έφευγε από το προσκήνιο.

Τις τελευταίες ημέρες, με φόντο (μετά το βίντεο με τα σεξιστικά σχόλια) τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να είχε συμπεριφορά «σεξουαλικού κυνήγου» σε διάφορες περιστάσεις, ο Τραμπ έχει αρχίσει να καταγγέλλει συνωμοσία σε βάρος του. Ως ενορχηστρωτές της, φυσικά, εννοούνται η Κλίντον και το «κατεστημένο της Ουάσινγκτον» σε συνεργασία με τα πάντα πρόθυμα ΜΜΕ.

Στις ομιλίες του και στο twitter του τις τελευταίες ημέρες έχει επαναφέρει δυναμικά τον όρο «στημένες εκλογές» (rigged elections). Υποτίθεται πως σε αυτήν την συγκυρία σημαίνει ότι οι «συνωμότες» δόλια και με ψέματα καλλιεργούν κλίμα που υπονομεύει τον Τραμπ. Αυτή θα μπορούσε να είναι η καλοπροαίρετη ερμηνεία των όσων υπαινίσσεται ο Τραμπ -η ερμηνεία δηλαδή στην οποία δεν μιλά για νοθεία, αλλά μόνο για βρώμικο πόλεμο σε βάρος του.

Όμως το τι έχει υποστηρίξει προ μηνών ο Τραμπ, όταν άρχισε να μιλά για «στημένες εκλογές», δείχνουν πως δεν αντιλαμβάνονται με τόσο «αθώο» τρόπο οι ψηφοφόροι του τα όσα λέει ο μεγιστάνας. Ο υπαινιγμός είναι πως θα γίνει νοθεία, και κάθε φορά που ο Τραμπ αρθρώνει τον όρο «στημένες εκλογές» συνειδητά ρίχνει τροφή.

Τον Αύγουστο είχε πει πως στην Πενσιλβάνια συγκεκριμένα θα έχανε μόνο εάν η ψηφοφορία δεν γινόταν δίκαια (εξέφρασε αυτή την πεποίθηση από την «ορμή» που ο ίδιος διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην πολιτεία). Στο Οχάιο, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του όχι μόνο να πάνε στα εκλογικά τμήματα για να τον ψηφίσουν αλλά και για «να παρακολουθούν από κοντά». «Και ξέρετε τι εννοώ όταν σας λέω “να παρακολουθείτε από κοντά”, έτσι;» είχε ρωτήσει με νόημα.

Όταν ο Τραμπ επαναλαμβάνει τη φράση rigged elections, ξέρει σε τι αυτιά θα πέσει   (Φωτογραφία:  Reuters )

Όταν ο Τραμπ επαναλαμβάνει τη φράση rigged elections, ξέρει σε τι αυτιά θα πέσει (Φωτογραφία: Reuters )

Σε κάποιες περιπτώσεις, η νομοθεσία επιτρέπει στους αυτόκλητους «εκλογικούς παρατηρητές» να κάνουν και αυτοί έλεγχο ταυτότητας ψηφοφόρων. Ο συνδυασμός όλων αυτών, μαζί με τις θεωρίες που ευδοκιμούν στο στρατόπεδο της αμερικανικής λεγόμενης «εναλλακτικής δεξιάς» περί συντονισμένης κυβερνοεπίθεσης στα ηλεκτρονικά συστήματα καταμέτρησης, περί νεκρών στις λίστες εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, περί ψηφοφόρων που μπορούν να πηγαίνουν από τη μία πολιτεία στην άλλη και να ψηφίζουν πολλές φορές ή περί ορδών μεταναστών που θα πάνε, χωρίς έγγραφα, να ψηφίσουν, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα ευτράπελα την ημέρα της ψηφοφορίας -και αυτή θα ήταν η ελάχιστη επίπτωση.

Η μείζων είναι η υπονόμευση της αξιοπιστίας που έχουν στη συνείδηση των Αμερικανών οι αδιάβλητες εκλογικές διαδικασίες. Αυτό θα μείνει μετά την 8η Νοεμβρίου, όπου και να βρίσκεται ο Τραμπ, και θα είναι ένα από τα ίχνη που, ασχέτως έκβασης, θα αφήσει για καιρό στο δηλητηριασμένο πολιτικό κλίμα αυτή η προεκλογική εκστρατεία.

Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Associated Press/NORC μόνο το ένα τρίτο των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων δηλώνουν «απολύτως ή αρκετά» πεπεισμένοι πως η καταμέτρηση θα γίνει δίκαια. Σε αυτό το κοινό έρχεται να πέσει το rigged elections που λέει πάλι ο Τραμπ (και, επειδή επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως, φροντίζει πάντοτε να χρησιμοποιεί τον ίδιο ακριβώς όρο).

Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις για το γιατί το κάνει αυτό ο Τραμπ. Μία διαβλέπει απεγνωσμένη κίνηση της «πολυκεντρικής στρατηγικής» του, που αποσκοπεί στο να σχετικοποιήσει εκ των προτέρων το κύρος της διαδικασίας ώστε να καλλιεργήσει ένα κλίμα που θα αποθαρρύνει τους (ήδη χλιαρούς) ψηφοφόρους νεαρότερων ηλικιών (που κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς) από το να κάνουν τον κόπο να πάνε στα εκλογικά τμήματα.

Άλλη ερμηνεία είναι η προφανής: Ο Τραμπ προετοιμάζει το έδαφος του πώς θα «πουλήσει» ενδεχόμενη ήττα του στις εκλογές -το πώς έχει διαχειριστεί τη δημόσια εικόνα του, παρουσιάζοντας το προφίλ ενός επιχειρηματία γεννημένου νικητή (χωρίς να στέκεται ιδιαίτερα στις «μικρές» αποτυχίες του) ενισχύει αυτή την υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ το κάνει επειδή έχει τέτοια πολυτέλεια. Αν χάσει, έχει πει ότι θα γυρίσει στην ωραία ζωή που έκανε προηγουμένως και το πρόβλημα πια θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν οι πολιτικοί και των δύο κομμάτων που θα μείνουν (οι Ρεπουμπλικανοί έχουν τις δικές τους ανησυχίες όχι μόνο για την κληρονομιά που θα αφήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια η υποψηφιότητα του Τραμπ στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό αλλά και συγκεκριμένα στο δικό τους κόμμα, που ουσιαστικά ο μεγιστάνας άλωσε ως ξένος).

Τόσο το κλίμα στους ψηφοφόρους του Τραμπ όσο και τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του rigged elections το δείχνει περιστατικό την περασμένη Τρίτη σε ομιλία του ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την αντιπροεδρία Μάικ Πενς. Μία ψηφοφόρος εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία» για νοθεία και διαμήνυσε στον Πενς πως είναι «έτοιμη για επανάσταση» αν κερδίσει η Κλίντον. «Όχι, όχι, μην τα λέτε αυτά» της είπε ο Πενς, προσπαθώντας να σβήσει μία φωτιά που έχει ανάψει ο συνυποψήφιός του.

Newsroom ΔΟΛ