Tην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης ξεκινά το Ιράκ

Βαγδάτη.- Τη μακρά και δύσκολη, όπως τουλάχιστον φαίνεται στην αφετηρία της, επιχείρηση για εκκαθάριση της Μοσούλης από την τζιχαντιστική ISIS ξεκινά το Ιράκ, με τον πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ Αμπαντί να δίνει το έναυσμα έπειτα από «δύο χρόνια σκότους», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το Πεντάγωνο.

«Υπερήφανοι που στεκόμαστε δίπλα στους συμμάχους μας» δηλώνουν οι Αμερικανοί, με τις αναφορές από το Πεντάγωνο να δείχνουν σε συμμετοχή κούρδων μαχητών και σιιτικών πολιτοφυλακών.

Η Μοσούλη του βόρειου Ιράκ και η Ράκα στη Συρία είναι τα δύο κέντρα της ISIS. H οργάνωση είχε εγκαθιδρυθεί ως παράγοντας αστάθειας στην περιοχή καταλαμβάνοντας, μετά από διάφορες περιοχές στο Ιράκ, τη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014.

Η επιχείρηση για ανακατάληψη της Μοσούλης αφορά ιδιαίτερα και την Άγκυρα: Η τουρκική παρουσία στο βόρειο Ιράκ είχε ξεκινήσει με το βλέμμα στην εκδίωξη της ISIS από την πόλη, και η τουρκική ηγεσία είχε εκφραστεί αρνητική στη συμμετοχή κουρδικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις εκκαθάρισης.

«Με το καλό οι ηρωικές ιρακινές δυνάμεις, οι κουρδικές πεσμεργκά και οι εθελοντές της Νινευή, είμαστε υπερήφανοι που στεκόμαστε δίπλα μας σε αυτήν την ιστορική επιχείρηση» ανέφερε σε μήνυμά του ο αμερικανικός επιτετραμμένος στη διεθνή συμμαχία που προχωρά σε επιδρομές εναντίον θέσεων της ISIS, Μπρετ ΜακΓκουρκ.

Newsroom ΔΟΛ