Τσίπρας: Θετικές εξελίξεις για το χρέος ώς το Δεκέμβρη

cvruqamwcaaux3h

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. (Φωτογραφία από Fecebook του Έλληνα Πρωθυπουργού)

Βρυξέλλες.- Την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων, με θετικές εξελίξεις για την απομείωση του χρέους έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου και με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και τις συναντήσεις με Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Δήλωσε μάλιστα με νόημα ότι με βάση τον ειδικό ρόλο της Ελλάδας στο προσφυγικό «κανείς δεν θέλει αναταράξεις το 2017, έτος εκλογών για πολλές χώρες».

Επίσης, για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει διαφωνία τη στάση των χωρών όπως η Αυστρία και οι χώρες του Βίζεγκραντ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να σηκώνει μόνη της δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές μου έθεσε την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στο ελληνικό πρόγραμμα απ’ όλες τις πλευρές. «Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά πολλά χρόνια… Η Ελλάδα έχει ανάγκη για ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα, δεν μπορεί να δοθεί ισχυρό σήμα με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως, τόνισε, στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο δυνατόν στο QE. «Πιστεύω ότι όλοι οι συνομιλητές μου κατανόησαν αυτή την ανάγκη, πιστεύω ότι κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, και με τον ειδικό ρόλο που παίζει η Ελλάδαστο προσφυγικό, και με δεδομένο ότι το 2017 είναι μια κρίσιμη εκλογική χρονιά για ορισμένες χώρες» δήλωσε δε.

«Είναι εφικτό να έχουμε θετικές εξελίξεις και αποφάσεις ως το Εurogroup του Δεκέμβρη» τόνισε. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έτσι η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της την επενδυτική αβεβαιότητα και οι επενδυτές θα πειστούν ότι η Ελλάδα προχωρά με σταθερά βήματα στην ανάκαμψη της οικονομίας. «Θα δούμε το Δεκέμβρη τα θέματα για το χρέος» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας τις θετικές αποφάσεις για το θέμα που ελήφθησαν στο Eurogroup του Μαΐου στο οποίο αποφασίστηκε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η αντιπαράθεση ΔΝΤ – Ευρωπαίων στέλνει «το λάθος μήνυμα». Ενώ διευκρίνισε ότι δεν έθεσε θέμα Σόιμπλε στην Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας πως «δεν είναι ευγενικό να θέτεις θέματα που αφορούν αλλά στελέχη της κυβέρνηση όταν μιλά ένας πρωθυπουργός με έναν καγκελάριο».