Έλληνας πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών

Έλληνας αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), για την περίοδο 2018-2021. Κατά τη διάρκεια της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, με τη συνεργασία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ), ο Άρης Χατζηδάκης ψηφίστηκε από 18, σε σύνολο 19, χώρες-μέλη του ECCE για θητεία κατά την περίοδο 2018-2021 στη θέση του προέδρου του ECCE, ενώ σύμφωνα με το νέο καταστατικό του συμβουλίου η τέλεση των καθηκόντων του ξεκινά άμεσα με την εκλογή του.

«Η εκλογή μου αποτελεί μία συλλογική διάκριση για το ΤΕΕ και τον ΣΠΜΕ. Αποτελεί αναγνώριση στη συμβολή τους στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Χατζηδάκης.

Όσον φορά προτεραιότητες που τίθενται, επεσήμανε ότι «έχουμε σημαντικά ζητήματα μπροστά μας, όπως τα κατασκευαστικά θέματα για την ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή αμοιβαία αναγνώριση του επαγγέλματος».

Όπως τόνισε, «θα προσπαθήσουμε να είμαστε δημιουργικοί και να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας, μέσω της τόνωσης του κλάδου, και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

«Η εκλογή ενός Έλληνα συναδέλφου στη θέση του προέδρου του ECCE συμβολίζει ακριβώς την αναγνώριση των συναδέλφων από άλλες χώρες στην προσφορά των Ελλήνων διπλωματούχων πολιτικών μηχανικών στο επάγγελμα και την επιστήμη», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Προσέθεσε δε, ότι αποτελεί απόφαση του ΤΕΕ «να ανοίξουμε δρόμους για τους Έλληνες μηχανικούς, ως επιστήμονες και επιχειρηματίες. Μπορούμε και θέλουμε να πετύχουμε πολλά, ώστε να παραμείνει στη χώρα μας το ανθρώπινο κεφάλαιο που έχουμε ανάγκη: οι επιστήμονες, οι ερευνητές, οι επιχειρηματίες μας. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο αν τους δίνονται εδώ ευκαιρίες για επιστημονική πρόοδο, επαγγελματική επιτυχία και ατομική προκοπή».

Ο νέος πρόεδρος του ECCE Άρης (Αριστόδημος) Χατζηδάκης αποφοίτησε από το ΕΜΠ το 1974 και έχει πολυετή συμμετοχή, ως μέλος και ως 1ος αντιπρόεδρος, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών (1981-2009). Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκπροσωπήσεις και ήδη από το 1986 συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών (ECCE).

Σημειώνεται ότι κατά την 64η Γενική Συνέλευση του ECCE έληξε η θητεία του προέδρου Wlodrimierz Szymczak από την Πολωνία, τον οποίο διαδέχτηκε o Massimo Mariani από την Ιταλία για τα έτη 2016-2018. Τα καθήκοντα του Έλληνα Εκπροσώπου του ΤΕΕ και του ΣΠΜΕ ξεκινούν από τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016, ενώ σύμφωνα με το νέο καταστατικό του ECCE, η προεδρική θητεία από 2 χρόνια γίνεται 3 χρόνια, αρχής γενομένης από τη θητεία του κ. Χατζηδάκη.

Το ECCE είναι ένας πολύ σημαντικός οργανισμός για την κατασκευαστική βιομηχανία πανευρωπαϊκά, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών οδηγιών και των ευρωκωδίκων που αφορούν την κατασκευή, λειτουργεί συμβουλευτικά στις εθνικές κυβερνήσεις στα σχετικά θέματα και επιμελείται την ομογενοποίηση των νόμων και των κανονισμών που αφορούν την οικοδομή και την κατασκευή γενικότερα. Επίσης διαμορφώνει οδηγίες για την προώθηση και αναβάθμιση της εκπαίδευσης των πολιτικών μηχανικών, ώστε να διατηρούνται υψηλά τα επίπεδα άσκησης του επαγγέλματος με τελικό σκοπό την ασφάλεια και την ποιότητα της κατασκευής. Έχει μέλη -οργανισμούς πολιτικών μηχανικών- από 23 χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Σερβία, Μαυροβούνιο Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γεωργία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Ουκρανία και Αγγλία).