Κρις Σπύρου: Ο Ερντογάν αναγνώρισε ότι η Αγία Σοφία είναι χριστιανικός Ναός

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Η τελευταία ενέργεια του Ταγίπ Έρντογάν, να διορίσει μόνιμο Ιμάμη στην Αγία Σοφία, προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, Ελληνοαμερικανού πολιτικού ηγέτη Κρις Σπύρου, ο οποίος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση έθεσε το θεμελιώδες ερώτημα: Έχει δικαίωμα ένας πολιτικός ηγέτης δα διορίζει Ιερείς και Ιεράρχες;

Ωστόσο ο κ. Σπύρου είδε  θετικά  την ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν. Με τον διορισμό Μουφτή, είπε ο κ. Σπύρου, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ερντογάν,  αναγνωρίζει ότι η Αγία του Θεού Σοφία, η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη «είναι Χριστιανικός Ναός, αφού εκεί και μόνον, εκτός από αναγνωρισμένο Τέμενος, μπορεί Μουφτής να ασκήσει θρησκευτικές τελετές”, είπε ο κ. Σπύρου. “Και αφού η Αγία Σοφία είναι Χριστιανικός ναός, πρόσθεσε, το ερώτημα είναι πως θα αποδοθεί στους νόμιμους δικαιούχους, που είμαστε εμείς, οι απόγονοι εκείνων που έχτισαν την Εκκλησία, που την καθαγίασαν, που την λειτούργησαν για χίλια χρόνια και που θυσιάστηκαν μέσα σ΄ αυτήν το 1453, σφαγιασθέντων από τους Οθωμανούς κατακτητές, για να την προστατέψουν».spiroy

Ο Κρις Σπύρου είπε πως με τους δικηγόρους της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, θα προσβάλουν την «αυθαίρετη απόφαση του Ερντογάν, με την οποία αποφάσισε ποιος και πως θα λειτουργήσει τον χριστιανικό ναό. Ενέργεια που βεβηλώνει και παραβιάζει την θρησκευτική μας κληρονομιά”.

Διαβάστε εδώ  ολόκληρη την ανακοίνωση του Κρις Σπύρου.

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει την έδρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, διευκρίνισε ότι ξεκινούν την διαδικασία για την αποκατάσταση της Βασιλικής της Ορθοδοξίας σε Ιερό Ναό της Χριστιανοσύνης. Η διαδικασία η οποία θα φέρει εν τέλει την υπόθεση για κρίση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι: α) Προσπάθεια συνεννόησης με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές. β) Προσφυγή στις τουρκικές Δικαστικές Αρχές. Και, εάν δεν επιτευχθεί εκεί η ικανοποίηση του αιτήματος των Αγιοσοφητών, τότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σπύρου υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο Δικαστήριο έχει αποφανθεί στην περίπτωση Λοϊζίδου (με δικηγόρο τον εκ των δικηγόρων της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας, Αχιλλέα Δημητριάδη) ότι «η κατοχή δεν συνιστά ιδιοκτησία». Και εάν, η κατοχή δεν συνιστά ιδιοκτησία για ένα σπίτι, πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, πόσο μάλλον για έναν ιερό Χριστιανικό Ναό τον οποίο προστατεύει η ίδια η Ισλαμική θρησκεία με παραγγελία του ίδιου του Μωάμεθ ότι δεν επιτρέπεται η βεβήλωση χριστιανικών Ναών ούτε η μετατροπή τους σε Τζαμιά.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Σπύρου είπε ότι στην προσπάθεια που καταβάλλει η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας «δεν αναμειγνύουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος είναι αιχμάλωτος ουσιαστικά και δεν επιθυμούμε να καταστήσουμε ακόμη δυσχερέστερη τη θέση του».

Ο κ. Σπύρου αναχώρησε σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου, όπως είπε, να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας και να δρομολογήσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.