Το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο για την 28η Οκτωβρίου

Νεα Υόρκη. Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Βασ. Ματαράγκας, με αφορμή την 76η επέτειο του ΟΧΙ, επισημαίνει πως σήμερα ειδικά, πρέπει να μας προβληματίσει και να μας διδάξει η σπουδαία φράση του Θεδ. Κολοκοτρώνη «’Eλληνες ενωθείτε εναντίον του κοινού εχθρού, εναντίον του μίσους, της διχόνοιας και της διαίρεσης, που είναι o ίδιος μας ο εαυτός».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου , έχει ως εξής:

<<Στην μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας, οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας γιά ελευθερία, ανεξαρτησία, σημάδεψαν τις επόμενες γενεές.

Η 28η Οκτωβρίου 1940, με το δυνατό ΟΧΙ του λαού μας στις φασιστικές δυνάμεις του ”άξονα” (Ιταλία), μας διδάσκει και μας καθοδηγεί.

Μας διδάσκει ότι, μία μικρή και αδύναμη χώρα, όρθωσε το ανάστημά της σε μιά υπερδύναμη της εποχής και αγωνίστηκε με αυταπάρνηση γιά να προστατέψει την εδαφική της ακεραιότητα, μετατρέποντας τον θεωρούμενο ως ”περίπατο” της υπερδύναμης τότε Ιταλίας, σε τραγωδία γι’ αυτήν και ταπείνωση των ιταλικών δυνάμεων, που τις απώθησε από το ελληνικό έδαφος και τις κυνήγησε μέσα στο αλβανικό.

Μας διδάσκει ότι η ανδρεία ενός λαού δεν λογίζεται με την υπεροχή σε στρατεύματα και όπλα.

Μας διδάσκει ότι πρέπει, ιδιαίτερα σήμερα, να εννοούμε το ΟΧΙ του λαού, να το τιμούμε και να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό.

Μας διδάσκει ότι το ΟΧΙ του ’40, το ”έπος της Αλβανίας” όπως ονομάστηκε, καθιέρωσε και τον Ελληνισμό στις ΗΠΑ.

Και πρέπει, το ηρωϊκό ΟΧΙ, να μας καθοδηγεί με υπερηφάνεια, ως Ομογένεια, ως λαό, ως ‘Εθνος.

Η 76η επέτειος του μεγάλου ΟΧΙ του λαού της Ελλάδας στον φασισμό, πρέπει να μας δι-δάσκει και να μας προβληματίσει, ώστε, ως οργανωμένη και μη Ομογένεια στην μεγάλη και δημοκρατική χώρα, τις ΗΠΑ, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πούμε, επιτέλους, το μεγάλο δικό μας ΟΧΙ:

– ΟΧΙ στην εσωστρέφεια, στον μαρασμό, στην απαξίωση, στο καταστροφικό εγώ και να ανοίξουμε τις υποβαθμισμένες, από τα δικά μας λάθη, Οργανώσεις μας στην νεότερη γεννιά.

– ΟΧΙ στο κλείσιμο ελληνικών σχολείων ανά τις ΗΠΑ.

– ΟΧΙ στην ”υποταγή” της Ελλάδας μας στους νέους ”κατακτητές”, δανειστές και λοιπούς.

– ΟΧΙ στην γλωσσική, πνευματική, πολιτιστική, πολιτική πτωτική πορεία της Ελλάδας και της Ομογένειας.

Σήμερα ειδικά, πρέπει να μας προβληματίσει και να μας διδάξει η σπουδαία φράση του Θεδ. Κολοκοτρώνη «’Eλληνες ενωθείτε εναντίον του κοινού εχθρού, εναντίον του μίσους, της διχόνοιας και της διαίρεσης, που είναι o ίδιος μας ο εαυτός».

ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στους ήρωες του ’40. Αιώνια η μνήμη, τιμή και δόξα σε όσους έπεσαν στο μέτωπο, ”αγωνιζόμενοι υπέρ πατρίδος”.

Βασίλης Ματαράγκας, Πρόεδρος Δρ. Παναγιώτης Μπαλτατζής, Γενικός Γραμματέας>>.