Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη σε Έλληνα της Αυστραλίας

Στην Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», τη ΜΚΟ «Θετική Φωνή» και τον φούρναρη από την Κω (πρώην Έλληνα της Αυστραλίας) Διονύση Αρβανιτάκη, απονεμήθηκαν τα βραβεία Ευρωπαίου Πολίτη 2016. Τα βραβεία αυξήθηκαν από δύο σε τρία, ύστερα από πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα μέλη της Ε.Ε. αναγνώρισαν την κρισιμότητα του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα και την ανάγκη ανάδειξης και επιβράβευσης των ανθρώπων και φορέων που δραστηριοποιούνται θετικά στην ανθρωπιστική στήριξη των προσφύγων.

Συνολικά απονεμήθηκαν 50 βραβεία σε φορείς και πολίτες από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τρεις που επιλέχθηκαν για την Ελλάδα αποτέλεσαν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού. Τις προτάσεις κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Μαρία Σπυράκη και Μιλτιάδης Κύρκος, αντίστοιχα.

Στη σχετική εκδήλωση, η Σιλβί Γκιγιόμ, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη, απηύθυνε μήνυμα στήριξης για την υπέρμετρη αλληλεγγύη που δείχνουν οι Έλληνες στους πρόσφυγες παρά την οικονομική κρίση. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Γκιγιόμ είπε: «Σήμερα θα μας λείψει ένα βραβευμένος: Αναφέρομαι σε έναν Έλληνα επιτυχόντα, τον Διονύσιο Αρβανιτάκη, αρτοποιό στην Κω, ο οποίος μοιράζει το ψωμί του σε πεινασμένες και κουρασμένες ψυχές. Αυτός είναι και ο ίδιος ένας μετανάστης, η οικογένειά του είχε επιλέξει να μεταναστεύσει στην Αυστραλία, όταν ήταν 16 ετών, αντιμετωπίζοντας δύσκολες στιγμές. Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής σε αυτόν, στην ταπεινότητα και τη γενναιοδωρία του, παρά την οικονομική κρίση που η Ελλάδα και οι πολίτες της υποφέρουν.

Θα ήθελα, επίσης, να αποτίσω φόρο τιμής σε αυτόν, γιατί πραγματικά ενσαρκώνει την Ευρώπη στην οποία θέλω να ζω, σε μια ήπειρο όπου σχεδόν ο καθένας έχει υπάρξει πρόσφυγας και δεν μπορεί απλώς να γυρίζει την πλάτη του σε ό,τι συμβαίνει στις πόρτες μας. Πράγματι, παρά την οικονομική ύφεση και τις δυσμενείς επιδράσεις της, παρά την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και την πρόκληση του Brexit τώρα μπροστά μας, οι Ευρωπαίοι πολίτες εξακολουθούν να είναι εκεί, για να υπερασπιστούν ένα ευρωπαϊκό μοντέλο που βασίζεται σε δικαιώματα, δικαιοσύνη και δημοκρατία».

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη είναι ένας θεσμός που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008. Με το βραβείο αυτό επιβραβεύονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης, αμοιβαίας, κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών.