Ποιοι έμειναν εκτός κυβέρνησης – Τα νέα πρόσωπα

Αθήνα.- Σημειώνεται πως εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος μένουν οι Νίκος Φίλης, ο Θεόδωρος Δρίτσας, ο Νίκος Παρασκευόπουλος και οι Μπαλτάς, Μάρδας, Αλεξιάδης, Τζάκρη, Μπόλαρης και Πελεγρίνης.

48 τα μέλη της νέας κυβέρνησης, 15 τα νέα πρόσωπα, 11 αποχώρησαν

Τα νέα πρόσωπα

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Οικονομικών, υφυπουργός ορίστηκε η Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης υπουργός αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παπαδημήτριου και Υφυπουργός ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.

Στο υπουργείο  Παιδείας,  Έρευνας και Θρησκευμάτων υπουργός αναλαμβάνει στη θέση του Νίκου Φίλη ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ενώ υπάρχουν άλλα δύο νέα πρόσωπα ως υφυπουργοί, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις.

Επίσης, νέο πρόσωπο είναι και η Έφη Αχτσιόγλου που αναλαμβάνει ως υπουργός στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Νέα πρόσωπα και στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.  Υπουργός ορίστηκε η Λυδία Κονιόρδου και Υφυπουργός Αθλητισμού ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

Ακόμη μια νέα είσοδος είναι αυτή του Σωκράτη Φάμελλου, ως αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης, υφυπουργός στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, ορίστηκε ο Νίκος Μαυραγάνης, ενώ υφυπουργός στο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βασίλειος Κόκκαλης.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας, και Νησιωτικής Πολιτικής νέο πρόσωπο, ως υφυπουργός, αποτελεί ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

Τον κατάλογο με τα νέα πρόσωπα συμπληρώνουν ο  Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτριος Λιάκος και ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τι αλλάζει στην Οικονομία

Σημαντικές αλλαγές στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που ανακοίνωσε πριν από λίγο η Όλγα Γεροβασίλη.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο οικονομολόγος Δημήτρης Παπαδημητρίου, που είναι γνωστός από το αμερικανικό Ίδρυμα Levy, από τον Γιώργο Σταθάκη ο οποίος γίνεται υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αναπληρωτή υπουργό τον Σωκράτη Φάμελλο.

Αναβαθμισμένη η συμμετοχή των ΑΝ.ΕΛ.

Στη θέση τους παραμένουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και η Έλενα Κουντουρά στο αυτοτελές πλέον υπουργείο Τουρισμού. Επίσης, στη θέση της παραμένει η υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδια για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Κόκκαλης ανέλαβε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Κώστας Ζουράρις ανέλαβε υφυπουργός στο Υπουργείο Παιδείας και ο  Νίκος Μαυραγάνης Υφυπουργός στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Επίσης, ο Τέρενς Κουίκ είναι, πλέον, υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού στο υπουργείο Εξωτερικών.