Η Βιέννη συγκαλεί νέα σύσκεψη για την Τουρκία χωρίς την Ελλάδα

Βιέννη.- «Εκτός νυμφώνος» κρατά, για μία ακόμη φορά, την – άμεσα ενδιαφερόμενη – Αθήνα η Βιέννη, συγκαλώντας ερήμην της σύσκεψη με τις χώρες του Βίζεγκραντ για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, στον απόηχο του νέου τελεσίγραφου Τσαβούσογλου. Στόχος της συνάντησης είναι να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων μετά τις νέες απειλές της Άγκυρας ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία με την ΕΕ.

Όπως αναφέρει το Σάββατο η γερμανική εφημερίδα Bild, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Πέτερ Ντόσκοτσιλ  ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε στη Βιέννη – την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη – τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για να συζητήσουν το θέμα, λόγω του πρόσφατου κύματος συλλήψεων στην Τουρκία. «Θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι προετοιμαζόμαστε για την περίπτωση που η Τουρκία καταγγείλει πλήρως τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντότσκοτσιλ.

«Έλεγα πάντα ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό θα πρέπει να είναι μόνο μια μεταβατική λύση, έως ότου η ίδια ΕΕ να είναι σε θέση να προστατέψει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα και να περιορίσει έτσι τις προσφυγικές ροές» τονίζει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας στην εφημερίδα Bild. «Ο χρόνος για να οργανωθεί κάτι τέτοιο ολοένα και λιγοστεύει» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε ακόμα μια φορά να καταγγείλει η Τουρκία τη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες ακόμα και πριν το τέλος του 2016, εάν δεν καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της χώρας του, που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Ο Ντόσκοτσιλ κάλεσε την τουρκική πολιτική ηγεσία να βάλει τάξη στα του οίκου της, διαμηνύοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να απειλούμαστε άλλο πια».

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι «τηρούμε τη συμφωνία με την ΕΕ και αναμένουμε ότι θα πράξει το ίδιο και η Ευρώπη. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότεθα αναστείλουμε τη συμφωνία μας με την ΕΕ».