Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού

Ανασχηματισμός την Παρασκευή, ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης το Σάββατο, πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου σήμερα, Κυριακή και… αλλαγές φρουράς αύριο, Δευτέρα. Ένα “καυτό” τετραήμερο για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να δείχνει τις διαθέσεις του για κλείσιμο της αξιολόγησης… χθες

Για τις 12:30 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού σχήματος και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει οδηγίες στους νέους υπουργούς, οι οποίες θα έχουν ως κεντρικό παρονομαστή τη γρήγορη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων όσον αφορά στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Χρόνος φυσικά δεν υπάρχει, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως και τα σχόλια των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τον ανασχηματισμό κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ότι δηλαδή επρόκειτο για ένα ανακάτεμα της υπουργικής “τράπουλας” που είχε σκοπό να… ηρεμήσει τους δανειστές και να επιταχύνει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

“Η πτωχευμένη Ελλάδα στέλνει μήνυμα μεταρρυθμίσεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά η γερμανική Bild, ενώ από την πλευρά του και στο ίδιο μήκος κύματος, το Spiegel online τόνιζε πως “ο Τσίπρας απομάκρυνε όσους τορπίλιζαν τις ιδιωτικοποιήσεις”.

Μένει να φανεί αν οι επιδιώξεις αυτές του πρωθυπουργού θα ευοδωθούν, ούτως ώστε να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που θα σηματοδοτήσει και την αρχή για την επίτευξη του απόλυτου πολιτικοί στοιχήματος του Αλέξη Τσίπρα, που δεν είναι άλλο από την πιθανή απομείωση του ελληνικού χρέους.

Οι οδηγίες στη “γενιά” του…

Ήδη χθες, πάντως, ήρθε και το πρώτο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τους υπουργούς που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά καθήκοντα.

“Θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου” είχε πει, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας και στον πρώτο του ανασχηματισμό ως πρωθυπουργός έδωσε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Έφης Αχτσιόγλου, που αναλαμβάνει στα 31 της χρόνια το υπουργείο Εργασίας.