Κλιμακώνεται η κρίση ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και το ΤΧΣ

Αθήνα.- Κλιμακώνεται η κρίση στην Εθνική Τράπεζα λόγω της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ιδρύματος με ποσοστό άνω του 40%.Αιχμή της αντιπαράθεσης είναι η επιλογή προέδρου, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αψηφήσει τις εισηγήσεις του ΤΧΣ, εκλέγοντας στην προεδρία τον Παναγιώτη Θωμόπουλο.

Χθες Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ζήτησε άμεση αποκατάσταση των αναγκαίων συνθηκών ομαλής συνεργασίας ανάμεσα σε Εθνική Τράπεζα και ΤΧΣ επιρρίπτοντας επί της ουσίας ευθύνες στον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.
Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει το ρήγμα ανάμεσα στο ΔΣ της Τράπεζας και το ΤΧΣ, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει στο ζήτημα ανάδειξης της νέας ηγεσίας της τράπεζας, έχοντας εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα και τη σύνεση των εμπλεκομένων μερών.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως, διαπιστώνεται η δημιουργία σοβαρού ρήγματος ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλιξη την οποία η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η χώρα και το τραπεζικό σύστημα δεν αντέχουν άλλες αναταράξεις και μάλιστα αναίτιες.

Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε να γίνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι αναγκαίες συνθήκες ομαλής συνεργασίας της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει και το 40% των μετοχών της, με γνώμονα τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και το δημόσιο συμφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε στον κ. Φραγκιαδάκη ότι «σε περίπτωση που το 40% της Εθνικής Τράπεζας ανήκε σε ιδιώτη μέτοχο και όχι στο ΤΧΣ, το ΔΣ της Τράπεζας, μετά τις ενέργειές του, είναι αμφίβολο αν θα παρέμενε στη θέση του».
Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι η διοίκηση της Εθνικής είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει τη δημιουργία του ρήγματος.