Ομπάμα: Κάντε αυτά που πρέπει και οι ΗΠΑ θα είναι σύμμαχός σας

Αθήνα.- Μηνύματα υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και υπέρ της υλοποίησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, στέλνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής”.

Εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαμηνύει πως όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισημαίνει πως η Ελλάδα έπρεπε να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, και συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα, αλλά και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα, όπως σημειώνει, βήματα που έχουν κάνει για να δείξουν ότι η Ελλάδα εργάζεται για να βοηθήσει τον εαυτό της.

“Η επίσκεψή μου θα είναι […] μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσω τη στήριξη των ΗΠΑ σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα, διασφαλίζουν ότι δεν θα ξαναεμφανισθούν οι ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση και βάζουν τα θεμέλια για μία πιο ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των Ελλήνων. Πιστεύω ακράδαντα ότι για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις, οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα”, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας, τονίζοντας: “Θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους”.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει πως οι Αμερικανοί “συνεχίζουμε να δίνουμε τεράστια σημασία στη συμμαχία με την Ελλάδα”, υπογραμμίζοντας πως “είμαστε στενοί εταίροι στην πάταξη της τρομοκρατίας προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις”.

Για τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό, τονίζει: “Όλος ο κόσμος έχει συγκινηθεί βαθιά από τη γενναιοδωρία και τη συμπόνια που έχουν επιδείξει οι Έλληνες σε αυτή την κρίση, που ραγίζει καρδιές. Έχουμε δει Έλληνες ψαράδες να σώζουν ζωές στη θάλασσα, κοινότητες Ελλήνων να προσφέρουν φαγητό, είδη ανάγκης και ρούχα, και ελληνικές οικογένειες να φιλοξενούν πρόσφυγες. Όλη αυτή η γενναιοδωρία αποτελεί πρόσθετη πηγή έμπνευσης -ένας πραγματικός ύμνος στην αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό του ελληνικού λαού- με δεδομένο ότι οι Έλληνες τα κάνουν όλα αυτά ενώ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις δικές τους οικονομικές δυσκολίες”.