Ομπάμα: Με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτε – Τσίπρας: Σταθήκαμε όρθιοι

Την ανάγκη απομείωσης του ελληνικού χρέους επανέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα, με το βλέμμα στην επίσκεψή του στο Βερολίνο, τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Πρόσθεσε όμως, ότι χρειάζεται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για να υπάρξει «βιώσιμη κατάσταση» της ελληνικής οικονομίας.

«Θα συνεχίσουμε να εμμένουμε στις θέσεις μας ότι χρειάζεται ελάφρυνση, με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα» επισήμανε.

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για όσα έχουν επιτύχει… Πρέπει να κτίσουμε πάνω σε αυτή την πρόοδο, η προσαρμογή δεν ήταν εύκολη, αλλά ήταν αναγκαία» υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι χρειάζεται συνεργασία για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και να βρεθεί λύση για τις κρίσεις που τις προκαλούν.

Όσον αφορά το Κυπριακό εξέφρασε την αισιοδοξία για δίκαιη και βιώσιμη λύση, προσθέτοντας ότι στην «Ελλάδα βλέπουμε μια φίλη, μια σύμμαχο χώρα, μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας».

«Υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις για την Ελλάδα» ήταν νωρίτερα το βασικό μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα προς την Αθήνα κατά το διάλογό του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Έχει υπομείνει αρκετά ο ελληνικός λαός λόγω της κρίσης, βελτιώνεται η κατάσταση, πολιτική μας ήταν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανέρθει η ανάπτυξη και η αισιοδοξία» τόνισε, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε την ανθρωπιστική στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό, αναφέροντας με έμφαση ότι είναι «θέμα όλων μας το προσφυγικό, όχι μόνο ενός κράτους». Είναι όλων μας, πρόσθεσε, και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, ώστε αυτό το πράγμα να συνεχιστεί με κάποια τάξη.

getimage

Ο Ομπάμα αποκάλεσε την Ελλάδα μεγάλη χώρα γενέτειρα της δημοκρατίας, πηγή ιδεωδών και αξίων που γαλούχησαν τις ΗΠΑ κατά τη δημιουργία τους. Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μ. Ανατολή εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαριστούμε την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Θερμές ευχαριστίες για την αλληλεγγύη που επέδειξε προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό εξέφρασε προς τον Μπαράκ Ομπάμα ο Προκόπης Παυλόπουλος.

pp-2-untitled

«Ευχαριστώ θερμά για τη συμπαράσταση σας προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στην περίοδο που αντιμετωπίζει μια κρίση επώδυνη για το λαό μας και είμαι βέβαιος και ότι και ο επόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει προς την ιδία κατεύθυνση» τόνισε.

Ο κ. Παυλόπουλος άφησε αιχμές για έλλειψη στοιχειώδους αλληλεγγύης από άλλα κράτη – μέλη στο προσφυγικό, κάνοντας λόγο για φοβικά σύνδρομα που υπονομεύουν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.  Παράλληλα ζήτησε ταχεία επίλυση Κυπριακού σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το θεσμικό κεκτημένο.

Αφήνοντας αιχμές κατά του Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε απαράδεκτη και αδιανόητη της Συνθήκης της Λωζάνης, αμφισβήτησή της είναι και η αμφισβήτηση των συνόρων της ΕΕ, αλλά και κατά της ΠΓΔΜ κάνοντας λόγο για αλυτρωτικές βλέψεις που υπονομεύουν το μέλλον της στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι αίσθηση έκανε η ερώτηση του προέδρου των ΗΠΑ προς τον έλληνα Πρόεδρο, καθώς οι δυο άνδρες νόμιζαν ότι τα μικρόφωνα είναι ανοιχτά:

-Ομπάμα: Μένεις εδώ;
-Παυλόπουλος: Όχι στο σπίτι μου. 

Σημειώνεται ότι στις 2μμ ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για διευρυμένες συνομιλίες. Θα γίνουν τέσσερις ερωτήσεις, από δύο Έλληνες και δύο ξένους δημοσιογράφους. Στις 7.30 το απόγευμα ο Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον πρόεδρο των ΗΠΑ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο δείπνο πρόκειται να παρακαθίσουν 120 άτομα από τον πολιτικό και επιστημονικό χώρο, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οργανώσεων. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο τον Αμερικανό Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Ομπάμα

 

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε