Ο ξένος Τύπος για την επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα

Αθήνα.- Τα ξένα μέσα, ηλεκτρονικά, έντυπα, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα έχουν διαπιστεύσει δεκάδες δημοσιογράφους οι οποίοι καλύπτουν λεπτό προς λεπτό την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου λίγες μόλις ημέρες μετά το «σοκ» της εκλογής Τραμπ.

Αναλυτικότερα η Wall Street Journal επικεντρώνεται στο γεγονός πως ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρας υπογράμμισε πως η «λιτότητα είναι αδύνατο να διευκολύνει την οικονομική ευημερία». Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σε μακροσκελές κείμενό της υπογραμμίζει επίσης πως ο Αμερικανός Πρόεδρος στέλνει με τη συγκεκριμένη επίσκεψη, μήνυμα σε όλο τον κόσμο πως η εκλογή Τραμπ δεν θα διαταράξει τις στρατηγικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους στρατηγικούς συμμάχους της χώρας.

Η ηλεκτρονική έκδοση της USA Today φιλοξενεί ρεπορτάζ στο οποίο επικαλείται μία Ελληνίδα παιδοψυχολόγο η οποία τονίζει πως η επίσκεψη Ομπάμα και τα μέτρα ασφαλείας θα την κρατήσουν για δύο ημέρες κλεισμένη στο σπίτι και υπογραμμίζει πως ούτε η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου ούτε και οι ακραίες διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψή του είναι δυνατό να δώσουν πραγματική προοπτική στη χώρα. Η Usa Today στο σχετικό της άρθρο επισημαίνει πως «η συγκεκριμένη επίσκεψη θα χρησιμοποιηθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό ως μέσο πίεσης των δανειστών για απομείωση του χρέους της χώρας». Η Usa Today αναφέρει επίσης στο άρθρο της πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη Ομπάμα και για το εσωτερικό του ακροατήριο».

Για σημαντική κίνηση στήριξης από την αμερικανική πλευρά στις ελληνικές επιδιώξεις για απομείωση του χρέους κάνει λόγο το σχετικό δημοσίευμα του Reuters. Συγκεκριμένα σημειώνεται πως ο απερχόμενος Αμερικανών Πρόεδρος αναμένεται να συζητήσει όλα τα ενδεχόμενα με την ελληνική πολιτική ηγεσία σε μία επίσκεψη που έχει «περισσότερο ουσιαστικό από συμβολικό πρόσημο», όπως αναφέρεται.

Το αμερικανικό δίκτυο ABC News σημειώνει πως ο Μπαράκ Ομπάμα με τη σημερινή επίσκεψή του επιχειρεί αφενός να δώσει διαβεβαιώσει για σταθερότητα στις σχέσεις με τους παραδοσιακούς συμμάχους παρά την εκλογή Τραμπ και αφετέρου επιθυμεί να «δεσμεύσει» σε μία κοινή γραμμή για τα οικονομικά κυρίως θέματα την Αμερική της επόμενης ημέρας και την Ευρώπη που δείχνει να «ανησυχεί με την εκλογή Τραμπ».

Η New York Post στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρεται αναλυτικά στις λεπτομέρειες της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, κάνει λεπτομερή αναφορά στο πρόγραμμα, τις συναντήσεις και τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην ελληνική πρωτεύουσα αλλά αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις για τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της επίσκεψης.