ΓΝΩΜΗ: Ο Ομπάμα ανέτρεψε τις προβλέψεις

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στον απόηχο των κομματικών αλαλαγμών, ένθεν κακείθεν, παραλίγο να χάσουμε την πραγματική αξία της επισκέψεως του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα. Παρασυρμένοι από την προπαγάνδα της Κυβέρνησης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έρχεται για να λύσει το θέμα του χρέους, δεν είδαμε (και πρώτος ο γράφων αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί γι’ αυτό) τι μας επιφύλασσε το ταξίδι του στην Αθήνα.

Άλλωστε και κανείς δεν είχε προϊδεάσει την κοινή γνώμη γι’ αυτό.

Ωστόσο, η πραγματική αξία της αποχαιρετιστήριας παρουσίας του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα δεν αναδείχθηκε, δυστυχώς, ούτε και μετά την ομιλία του στο Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.  Χάθηκε μέσα στον πολιτικό κουρνιαχτό που επακολούθησε…

Από τη μία μεριά η Κυβέρνηση να αγωνίζεται να πείσει δια του εκπροσώπου της, ότι η επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν γεγονός «παγκόσμιας σημασίας», που καταδεικνύει «ότι η Ελλάδα γίνεται εκ νέου πρωταγωνιστής και βγαίνει από τα καταστροφικά χρόνια που προηγήθηκαν». (Το κομματικό όφελος πάνω απ΄ όλα!)

Η δε αξιωματική αντιπολίτευση να εστιάζει στο ότι «η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την σημαντική επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα. Τόσο σε επίπεδο ουσίας, όσο και σε επίπεδο εικόνας πέρασε κάτω από τον πήχη».

Κι όμως, η επίσκεψη Ομπάμα εξελίχθηκε πράγματι σε παγκόσμιας σημασίας γεγονός. Για εντελώς διαφορετικό, όμως, λόγο. Που δεν είχε να κάνει τίποτα ούτε με το χρέος (άλλωστε ο Ομπάμα δεν υποσχέθηκε τίποτε  περισσότερο από του ότι απλώς θα εξακολουθήσει να λέει τη γνώμη του για την απομείωσή του) ούτε με τις όποιες «επιτυχίες» της Κυβέρνησης (!) στον οικονομικό τομέα.

Για όσους αντελήφθησαν την πραγματική αξία της επισκέψεως του Μπαράκ Ομπάμα, δύο είναι τα γεγονότα που την ανέδειξαν περίτρανα.

  1. Η αναφορές του Προέδρου στην προσφορά της Κλασσικής Ελλάδας στην Παγκόσμια Κοινότητα.
  2. Η επίσκεψή του στην Ακρόπολη και στο Μουσείο της Ακρόπολης και η δήλωσή του ότι θα επανέλθει με τα παιδιά του για να γνωρίσουν από κοντά τον πολιτισμό που αυτά τα Μνημεία αποπνέουν.

Ο Ύμνος, όμως, του Προέδρου Ομπάμα στην Αρχαία Ελλάδα, η υπενθύμιση στην παγκόσμια κοινότητα του τι ακριβώς οφείλει σε τούτη τη χώρα και τον κόσμο της «τον μικρό τον μέγα», όπως από το παγκοσμίου ακροαματικότητας βήμα διακήρυξε – σε μία εποχή, μάλιστα, όπου οι συνέπειες της πολύχρονης οικονομικής κρίσης έχουν «γονατίσει» τους πολίτες,  όπου με την ίδια αφορμή διατυπώνονται σε Ευρώπη και ευρύτερα άδικες και φθηνές κατηγορίες κατά των Ελλήνων, και που έχουν κάμψει το εθνικό φρόνημα του Ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων – αποτέλεσαν εφαλτήριο ψυχικής ανάτασης του Έθνους.

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου –είπε ο Μπαράκ Ομπάμα-  για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους. Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη. Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος» επεσήμανε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Και πρόσθεσε:

«Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα. Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε» τόνισε και πρόσθεσε:

«Αυτό που πιστεύω μετά από 8 έτη στην προεδρία των ΗΠΑ είναι η ζωή διά της αξιοπρέπειας. Αυτά τα μαθήματα εν συνόλω είναι παγκόσμια και είναι μαθήματα που καίνε σε κάθε ανθρώπινη καρδιά».

«Κάποιες χώρες ενώ υπάρχουν εκλογές δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ, στην Αθήνα, πριν από αιώνες. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές. Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων διά της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη» επεσήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Και η Δημοκρατία αυτή οφείλεται στην Αρχαία Ελλάδα. Οι αξίες και τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους πατέρες του Αμερικανικού Έθνους, οφείλονται στην Ελλάδα.

Η Ελευθερία της Ευρώπης οφείλεται εν πολλοίς στην Ελλάδα. Η ανεξαρτησία της Ρωσίας, επίσης. Τα μαθηματικά οφείλονται στην Ελλάδα. Οι Καλές Τέχνες και το Θέατρο. Ο Πολιτισμός.

Όλα αυτά ανέδειξε και πρόβαλε χθες σε παγκόσμιο επίπεδο ο Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο δεν ήταν ο μόνος Πρόεδρος των ΗΠΑ που αναφέρονταν σ΄αυτά. Και άλλοι Πρόεδροι πριν απ΄αυτόν τα έχουν αναγνωρίσει. Είναι άλλο πράγμα, όμως, να τα λες από μία αίθουσα του Λευκού Οίκου και άλλο κάτω από τον ίσκιο του Παρθενώνα.

Από χθες όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι Έλληνες του Εξωτερικού ανασήκωσαν και πάλι το κεφάλι τους. Βρήκαν ξανά τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση. Τις Ρίζες τους. Ένιωσαν και πάλι υπερήφανοι για την καταγωγή τους.

Είναι γι’ αυτό που παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές δυσκολίες, παρά το επαχθές βάρος των Μνημονίων και παρά το ζοφερό μέλλον που ακόμη ξανοίγεται μπροστά μας, οι Έλληνες νιώθουμε βαθιά ευγνωμοσύνη στον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο. Και τον αναμένουμε μαζί με την οικογένειά του να ανεβεί και πάλι στην Ακρόπολη -και τη φορά αυτή να απαιτήσει την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα-.

Το χρέος δεν θα το μειώσει, δεν είναι στο χέρι του. Τις διαρθρωτικές αλλαγές δεν θα τις προωθήσει. Δεν είναι δικό του έργο. Την αποκατάσταση όμως των Ελλήνων στον παγκόσμιο πολιτιστικό θρόνο τους, το δικαίωμά τους να περπατούν στους δρόμους του κόσμου με το κεφάλι ψηλά, τα πραγματοποίησε. Και είναι αυτό πάρα πολύ σημαντικό.

Από τη θέση αυτή ευκολότερα αντιμετωπίζεις και προσπαθείς να αλλάξεις τη μοίρα σου! Και όπως κατέληξε την ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα:  «Σε όλες τις κοινωνίες και τις χώρες υπάρχει περισότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες…  Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα… Στο τέλος τα πάντα εξαρτώνται από μας. Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη» είπε ο Ομπάμα.

Και ο αμερικανός πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του στο Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».