Η Ελλάδα «έτοιμη να εμπλακεί ενεργά στο θέμα ασφάλειας της Κύπρου»

Αθήνα.-Μήνυμα ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να εμπλακεί ενεργά στο ζήτημα της ασφάλειας της Κύπρου έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιαδη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ζήτημα της ασφάλειας είναι ένα από τα πλέον κρίσιμα για την επίλυση του Κυπριακού, και μπορεί να διευθετηθεί μόνο στη βάση συμφωνίας για κατάργηση των «αναχρονιστικών εγγυήσεων» και την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι διμερές, αλλά διεθνές που ξεκίνησε με την παράνομη τουρκική εισβολή. Παράλληλα, συνέστησε ψυχραιμία πάρα το γεγονός ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις έως τώρα διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά μία δίκαιη λύση, στη βάση αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του ανέφερε πως η πρόοδος που έχει σημειωθεί στα εδαφικά ζητήματα, κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση για να ξεκινήσουν τα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμα και πολυμελής διάσκεψη. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι δε νοείται ευρωπαϊκό κράτος υπό την εγγύηση οποιοδήποτε χώρας και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την επόμενη Κυριακή, στην Ελβετία, ενώ οι δύο πλευρές έχουν διαμηνύσει πως ευελπιστούν σε επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος του έτους.

Η λύση που θέλουμε είναι σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία, ιθαγένεια και σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, εξήγησε.