Κυπριακό: Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες για το εδαφικό

Μον Πελεράν, Ελβετία.- Δεν βγήκε τελικά άσπρος καπνός στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, καθώς οι συνομιλίες ου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, κατέρρευσαν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο απεσταλμένος του «Φιλελεύθερου» στο Μον Πελεράν, δεν υπήρξε συμφωνία στα κριτήρια που αφορούν στο ποσοστό εδάφους των συνιστωσών πολιτειών, ώστε αυτά να μπορούσαν να αποτυπωθούν σε χάρτη, ούτε στον αριθμό επιστροφής προσφύγων και στο ποσοστό ακτογραμμής.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αναφέρονται τα εξής:

«Ο ελληνοκύπριος ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης και το τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακντζί συμμετείχαν σε σοβαρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο ημέρες στο Μοντ Πελεράν.

» Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν οι αναγκαίες περαιτέρω συγκλίσεις σχετικά με τα κριτήρια για την εδαφική αναπροσαρμογή, που θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να βρεθεί τρόπος αυτή να οδηγηθεί προς τα εμπρός.
» Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα (SASG), ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα μεταφέρει τις εξελίξεις αυτές την προσοχή του Γενικού Γραμματέα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαρισμό του στο Twitter, ανέφερε: Δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού…

Η αρνητική κατάληξη της όλης προσπάθειας στο Μον Πελεράν διεφάνη από νωρίς το βράδυ και συγκεκριμένα λίγο μετά την πρώτη απογευματινή συνάντηση των δύο ηγετών. Η συνάντηση άρχισε στις 18:40 ώρα Ελβετίας (19:40 ώρα Κύπρου) με 40 επτά καθυστέρηση. Διεκόπη μετά από περίπου μιάμιση ώρα και οι ηγέτες μετείχαν σε κοινό δείπνο.

Στη συνέχεια, κι ενώ ήταν προγραμματισμένο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στις 22:00 ώρα Ελβετίας, (03:00 ώρα Ελλάδος), ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Στη συνέχεια, ο κ. Άιντα ζήτησε και είδε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες επανήρχισαν λίγο μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδος τις συζητήσεις οι οποίες λίγο μετά τις 01:00 τα ξημερώματα οδηγήθηκαν τελικά σε αδιέξοδο.

Newsroom ΔΟΛ