Σε κλίμα συναίνεσης η ενημέρωση Μητσοτάκη στο υπ. Εθνικής Άμυνας

Αθήνα.- Eφ’ όλης της ύλης ενημέρωση επί των θεμάτων ασφάλειας και άμυνας της χώρας είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, κατά τη επίσκεψή του, την Τρίτη, στο στρατόπεδο Παπάγου.

Η ενημέρωση διήρκεσε δύο ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε «πολύ καλό κλίμα συναίνεσης».

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρατηρούσαν, ότι είναι καλό για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να βλέπουν ένα κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση στα θέματα άμυνας και ασφάλειας και προέτρεπαν και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας να κάνει αποδεκτές σχετικές τροπολογίες βουλευτών.

Υπενθύμιζαν δε το γεγονός, ότι παλαιότερα ο προϋπολογισμός του ΥΕΘΑ ψηφιζόταν από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι η αναδιοργάνωση των δομών για την καλύτερη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων επιβάλλει τη στήριξη στις δύσκολες πολιτικές.

Η ενημέρωση περιεστράφη γύρω από θέματα που αφορούν στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, στην εκπαίδευση, στα εξοπλιστικά προγράμματα, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο ΝΑΤΟ, στις προσπάθειες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας προς υποστήριξη των στελεχών, μέσα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας κλπ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων:

Για τις προτάσεις του υπουργείου για στράτευση στα 18, με αρχικό στάδιο εκπαίδευσης τις βασικές μονάδες, για την αξιοποίηση της θητείας, ώστε να αποτελέσει επαγγελματικό εφόδιο για τους οπλίτες, όπως την εκπαίδευσή τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την επαναφορά του διπλώματος οδήγησης για βαρέα οχήματα κλπ.

Σημειώνεται ότι η εκμάθηση στους Η/Υ κοστίζει 150 ευρώ, ενώ θα παρέχεται δωρεάν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ βλέπει θετικά το θέμα της στράτευσης στα 18.

Επίσης, ενημερώθηκε για τα εξοπλιστικά προγράμματα και για την ανάγκη αναβάθμισης της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα από τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την προοπτική αγοράς νέου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, λόγω του υπερεξοπλισμού της Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο ρόλος του νότιου τομέα του ΝΑΤΟ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε σχέση με το βόρειο τομέα και αναβαθμίζεται ο ρόλος της Σούδας.

Επανέλαβαν δε, ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στη συνέχιση της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, παρά τις αντιρρήσεις που θέτει η Τουρκία.

Τέλος, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν για τον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ, ότι «τα πράγματα πηγαίνουν καλά» θυμίζοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξε ρόλο και η βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με καύσιμα, μέσα κ.λπ.

Λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του προέδρου της ΝΔ και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, η ιδιαίτερη συνάντηση τους στο γραφείο του κ. Καμμένου δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά έγινε γνωστό ότι θα γίνει σύντομα.