«Τέλος» οι πλαστικές σακούλες στην Ευρώπη μέχρι το 2017;

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της σπατάλης πόρων και της συσσώρευσης απορριμμάτων, έως τις 27 Νοεμβρίου 2016 οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης των λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς και να ενημερώσουν σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για απαίτηση της οδηγίας της ΕΕ για τις πλαστικές σακούλες.Υποχρεώνει τα Κράτη Μέλη να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, θέτοντας ένα αντίτιμο για τις πλαστικές σακούλες ή/και εισάγοντας εθνικούς στόχους μείωσης.

Οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια σειρά μέτρων για να επιτύχουν τους κοινά συμφωνηθέντες στόχους. Περιλαμβάνονται οικονομικά μέσα, όπως οι χρεώσεις ή τα τέλη. Μια άλλη επιλογή έγκειται στους εθνικούς στόχους μείωσης: τα Κράτη Μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι έως το τέλος του 2019 δεν θα καταναλώνονται ετησίως περισσότερες από 90 σακούλες αυτού του είδους κατά κεφαλή. Έως το τέλος του 2025, αυτός ο αριθμός θα πρέπει να μειωθεί σε 40 σακούλες κατά κεφαλή κατ’ ανώτατο όριο. Αυτές οι δύο επιλογές μπορούν να επιτευχθούν είτε μέσω της επιβολής υποχρεωτικών μέτρων, είτε μέσω συμφωνιών με οικονομικούς κλάδους. Είναι επίσης δυνατή η απαγόρευση των σακουλών, με την προϋπόθεση ότι αυτές οι απαγορεύσεις είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Karmenu Vellaανέφερε:

Επί του παρόντος, στην ΕΕ καταναλώνουμε ετησίως έως και 200 σακούλες κατά κεφαλή. Μόνο το 7% ανακυκλώνεται. Δισεκατομμύρια σακούλες καταλήγουν να είναι απορρίμματα σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στις παραλίες μας και στη θάλασσα. Αυτό το γεγονός έχει σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη θαλάσσια ρύπανση, ιδίως τα μικροπλαστικά. Πρέπει να εξοικονομήσουμε πόρους και να κινηθούμε προς μια κυκλική οικονομία. Εναπόκειται πλέον στα Κράτη Μέλη να πράξουν το καθήκον τους. Ορισμένα έχουν ήδη δείξει ότι απλά μέτρα μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές.