Παραιτείται ο Σουλτς από την Ευρωβουλή με το βλέμμα στη γερμανική καγκελαρία

Βρυξέλλες.- Την απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς, εν μέσω πλήθους πληροφοριών ότι ετοιμάζεται να να διεκδικήσει το χρίσμα των Σοσιαλδημοκρατών για τη θέση του καγκελαρίου στις γερμανικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες για να επιστέψει στο Βερολίνο μετά το πέρας της τρέχουσας θητείας του, και θα διεκδικήσει έδρα στη Μπούντεσταγκ μέσω του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Παρά ταύτα, η κίνηση Σουλτς αλλάζει τα δεδομένα στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς θεωρείται ένα τα επικρατέστερα ονόματα για το χρίσμα του κόμματος, μαζί με τον ισχυρό αλλά αντιδημοφιλή πρόεδρο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Αν και ο κ. Σουλτς δεν αναφέρθηκε στην καγκελαρία κατά τη συνέντευξη Τύπου, σημείωσε πως η Γερμανία οφείλει – ως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης – να επωμιστεί «ειδική ευθύνη» για το μέλλον της ένωσης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το γερμανικό πρακτορείο dpa μετέδιδε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα βιαστούν να απαντήσουν στην ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ ότι θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, και θα επιλέξουν τον δικό τους υποψήφιο τον Ιανουάριο, στο τακτικό συνέδριο.

Η αποχώρηση Σουλτς από το Ευρωκοινοβούλιο δρομολογεί εξελίξεις και στις Βρυξέλλες, με δεδομένο ότι ο γερμανός πολιτικός ήταν προγραμματισμένο να παραχωρήσει την προεδρία του σώματος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το 2017.

Οι επίδοξοι διάδοχοί του αναμένεται να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Εάν το ΕΛΚ αναλάβει την προεδρία και της Ευρωβουλής, θα ελέγχει όλους τους μεγάλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.