Euroworking group την Δευτέρα για την πρόοδο της αξιολόγησης

Αθήνα.- Σε ρυθμούς Euroworking group, Πιερ Μοσκοβισί και Μπενουά Κερέ κινούνται οι πρώτες ημέρες της εβδομάδας. Τη Δευτέρα οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν σε απολογισμό της προόδου που έχει επιτελεστεί αναφορικά με τη β΄αξιολόγηση.

Την ίδια ημέρα, τόσο το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ όσο και ο Πιέρ Μοσκοβισί θα βρίσκοται στην Αθήνα. Στο βασικό μενού των συναντήσεων που θα έχουν οι δύο άνδρες, η πορεία της αξιολόγησης και το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Με αφορμή το ταξίδι του στην Αθήνα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, σε συνέντευξη του στο Eθνος της Κυριακής δηλώνει πεπεισμένος ότι οι συνθήκες ειναι κατάλληλες για τις συζήτησεις ελάφρυνσης του χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου: «Νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτό να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού τις επόμενες ημέρες…. Αυτο, όμως απαιτεί την πλήρη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων».

Κλείσιμο της β΄αξιολόγησης, εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, έναρξη συζητήσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και συμμετοχή των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελούν βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ενα ακόμα κρισιμο μέτωπο αποτελεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου να δηλώνει στο Bloomberg: «Τώρα το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει αν η ελληνική ανάκαμψη θα γίνει με ή χωρίς αυτό.. Το ΔΝΤ έχει αλλάξει πολλές φορές τη γνώμη του….Αρκετές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν θέλουν να συμμετάσχουν ή να μείνουν έξω από το ελληνικό πρόγραμμα. Πιστεύω όμως ότι θέλει να είναι στο πρόγραμμα. Και το θέλουμε και εμείς».

Αναφερόμενος στο μέτωπο των εργασιακών και στις διαφωνίες της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε: «Είμαστε ανυποχώρητοι γιατί τελικά, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν λόγο για οποιαδήποτε ανάπτυξη», υποστηρίζοντας ότι η επιμονή του Ταμείου σε αυτές έχει γίνει δογματικό θέμα για το ΔΝΤ.

 

Ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης σε συνεντευξη του στη Βραδυνή δεν απέκλεισε ένα τέταρτο μνημόνιο, το οποίο θα έχει την υπογραφή Τσίπρα. «Με αυτήν την Κυβέρνηση ποτέ, τίποτε δεν είναι βέβαιο. Φαίνεται, πάντως, ότι ξεκίνησαν πάλι το γνωστό επικοινωνιακό παιχνίδι τους. Μεταφράζουν τα κείμενα που τους έδωσαν, χρονοτριβούν και παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς. Μόνο που πλέον οι πολίτες τους πήραν χαμπάρι. Η κοινωνία γνωρίζει ότι ο κ. Τσίπρας και την κορόιδεψε και την κατέστρεψε», αναφέρει ο Μ. Λαζαρίδης.

Οι επαφές κυβέρνησης – θεσμών θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο όλη την εβδομάδα με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ