Που στοχεύει ο Τσίπρας για να ισχυροποιηθεί η θέση του

Αθήνα.- Πολιτικές μεθοδεύσεις και τακτικισμοί της ελληνικής κυβέρνησης, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις ενόψει ιταλικού δημοψηφίσματος και επαναληπτικών προεδρικών εκλογών στην Αυστρία την ερχόμενη Κυριακή, ρίχνουν της σκιά τους πάνω στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την περαιτέρω ομαλή πορεία του ελληνικού προγράματος.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για τις επιδιωξεις της ελληνικής κυβέρνησης και την συζήτηση περί «πολιτικής λύσης» καταδεικνύουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προτάσσει άλλα ζητήματα, έναντι της της εξομάλυνσης της κατάστασης. Και ότι ποντάρει περισσότερο στα σενάρια αποσταθεροποίησης της Ενωσης, με μία ενδεχόμενη αποδοκιμασία του Ρέντσι στην Ιταλία ή μία εκλογή του ακροδεξιού Χόφερ στην Αυστρία, εκτιμώντας ότι αυτά θα ισχυροποιήσουν την θέση της και θα έχει περισσότερες πιθανότητες για μία ευνοϊκή λύση.

Η διαδικασία και η συζητηση για το κλείσιμο μίας ακόμη αξιολόγησης εχει προφανώς κουράσει και αυτό που αρχίζει να διαφαίνεται είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι έχει παίξει όλα τα χαρτιά της και αναζητεί απεγνωσμένα άλλες διεξόδους.

Με τα δεδομένα να βρίσκονται στο τραπέζι, οι ενδείξεις δεν είναι όμως ενθαρρυντικές και τίποτε δεν δειχνει ότι τις επόμενες ημέρες και έως το eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου οι εκκρεμοτητητες θα έχουν αρθεί και μία συμφωνία θα εχει επιτευχθεί ώστε τα επόμενα βήματα να γίνουν και η ομαλότητα να επικρατήσει.

Ο μεν υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος διατύπωσε το απόγευμα της Δευτέρας δραματικού τύπου εκτιμήσεις από το βήμα του συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, ο δε αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντιμπρόφσκις φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι η επίτευξη μίας συμφωνίας ενόψει της 5ης Δεκεμβρίου παρουσιάζει δυσκολίες.

Υπό αυτούς τους όρους κι αυτές τις συνθήκες, το ερώτημα είναι τι επιδιώξεις έχει και τι σκοπεύει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν καλά πληροφορημένες πηγές και πρόσωπα που έχουν γνώση των φιλοδοξιών και επιδιώξεων του Αλ. Τσίπρα, η συζήτηση που είναι σε εξέλιξη δεν σχετίζεται πλέον με το περιεχόμενο της αξιολόγησης, αλλά περισσότερο με αυτό που ο Πρωθυπουργός αναφέρει ως «πολιτική λύση» και πολιτική διαπραγμάτευση.

Τι σημαίνει αυτό;

Πολύ απλά ότι ο κ. Τσίπρας αυτήν την στιγμή δεν κοιτά να κλείσει τις εκκρεμότητες, αλλά πολύ περισσότεριο έχει το βλέμμα του στραμμένο στο ιταλικό δημοψήφισμα και τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Αυστρία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Το χειρότερο είναι δε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι ενόψει αυτών έχει επενδύσει πολιτικά στο κακό σενάριο: μία ήττα του Ρέντσι και μία εκλογή ακροεδεξιού προέδρου στην Αυστρία.

Πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι έτσι θα έχει μία ευκαιρία να πετύχει κάτι καλύτερο στην διαπραγμάτευση…

Με αυτούς τους όρους, τίποτε – μέχρι αυτήν την στιγμή – δεν προδιαγράφει μία θετική εξέλιξη στο eurogroup της επόμενης Δευτέρας. Και για μιά ακόμη φορά η ελληνική εκκρεμότητα θα ρίχνει την σκιά της σε μία Ευρώπη που φαίνεται να βυθίζεται σε μία κρίση χωρίς ορατή διέξοδο. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα σε τίποτε δεν έχει να προσβλέπει και να ελπίζει από κάτι τέτοιο, ασχέτως του τι πιστεύει και επιδιώκει ο Πρωθυπουργός…

Πηγή: reporter.gr