Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι!

Αθήνα.- Θέμα Ιμίων έθεσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Απαντώντας ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως τα Καρντάκ – όπως είναι η τουρκική ονομασία των Ιμίων – ανήκουν στην Τουρκία και κατά τη διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στο νομικό και de facto καθεστώς τους.

Πριν από δύο ημέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεμπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε πει ότι 18 νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος είναι τουρκικά και πρέπει η Άγκυρα να τα διεκδικήσει.

Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας απαντά η Αθήνα

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο», απάντησε το ελληνικό υπουργείο, τονίζοντας αιχμηρά ότι όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα «υπονομεύει» τους κανόνες καλής γειτονίας.

Η ελληνική διπλωματία αποσαφηνίζει ότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου έχει καθοριστεί από σειρά διεθνών συμφωνιών από τον 20ο αιώνα, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνες και προκλητικές τις όποιες αναφορές για το αντίθετο.

Εν τω μεταξύ, το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν την Παρασκευή ή το Σάββατο, στο Άμπου Ντάμπι, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ.

Η Νέα Δημοκρατία

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τις θέσεις που εκφράζει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, επαναφέροντας τους ισχυρισμούς  για δήθεν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Προστίθεται ένα ακόμη βήμα στην κλιμάκωση των προκλητικών και προβληματικών δηλώσεων αμφισβήτησης του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.  

Ενώ οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, η Κυβέρνηση εμφανίζεται τουλάχιστον αμήχανη και χωρίς τις ενέργειες και τις  πρωτοβουλίες που επιβάλλουν οι περιστάσεις. 

Αυτή η αμηχανία, μπροστά στις τόσο σοβαρές εξελίξεις αυτής της τελευταίας περιόδου, δεν επιτρέπει  εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που πεισματικά  και ακατανόητα αρνείται η Κυβέρνηση».