Τα χρονίζοντα θέματα της Ομογένειας στην Διακομματική της Βουλής

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Συνεδρίασε χθες, 30 Νοεμβρίου, η «Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για τον Ελληνισμό της Διασποράς» (sic) παρουσία του νέου Υφυπουργού για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ, και του προεδρείου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Πα.Δ.Ε.Ε., του Προέδρου κ. Θωμά Κατσιαντώνη, Πολιτειακού Βουλευτή του New Hampshire ΗΠΑ, και του μέλους Λεωνίδα Ραπτάκη, Πολιτειακού Γερουσιαστή του Rhodes Island ΗΠΑ.

img_2016_11_30_085

Κατά την ομιλία του, στην χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής της νέας Κοινοβουλευτικής Συνόδου,  ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, επανάφερε τα χρονίζοντα ζητήματα  όπως την ανασύσταση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), το ζήτημα της παιδείας-ελληνικής γλώσσας των Ομογενών, αλλά και το νόμο για την θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού πολιτισμού, κάνοντας λόγο για «ολιγωρίες που παρατηρήθηκαν» στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ακόμη, επανέφερε το θέμα της (αχρείαστης για την ψήφο) απογραφής των Ομογενών χαρακτηρίζοντας όλα αυτά «θέματα πρώτης γραμμής, όπου και θα κριθούμε».  Επανέλαβε δε το προσφιλές του «σλόγκαν» πως «καλή η φιλοπατρία μας , καλή είναι η φλόγα, καλό είναι να πηγαίνουμε στον απόδημο ή στην έδρα του κ. Ραπτάκη ή στην έδρα του κ. Κατσιαντώνη και να λέμε <εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας>, αλλά δεν κρινόμαστε από τα μεγάλα και παχιά λόγια, αλλά από τις πράξεις και το αποτέλεσμα των παρεμβάσεών μας».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τριανταφυλλίδης ενημέρωσε το νέο Υφυπουργό Εξωτερικών για τον οδικό χάρτη της Επιτροπής και τα 17 σημεία άσκησης πολιτικής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, που έχει συγκροτηθεί από τον Νοέμβριο του 2015 και υπογράμμισε την «ομοφωνία και ομοθυμία που παρατηρείται» στα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, από τα μέλη της Επιτροπής.

Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης

Παρέμβαση στην Επιτροπή, έκανε ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Αν. Δημοσχάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Δημοσχάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, για τη συνεργασία που είχαν, ευχήθηκε στον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ καλή επιτυχία στο έργο του, όπως και στον νέο Τομέαρχη Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ, Σάββα Αναστασιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι στον κ. Δημοσχάκη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέθεσε νέα καθήκοντα, αυτά του Αναπληρωτή Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας και, επομένως, ολοκλήρωσε την ενασχόλησή του με θέμα Αποδήμου Ελληνισμού.

Ακόμη, ο κ. Δημοσχάκης, αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες του Εξωτερικού και τα οποία ανέδειξε ο ίδιος κοινοβουλευτικά, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο ζήτημα του Ελληνικού Σχολικού Συγκροτήματος του Μονάχου

Υπογράμμισε ότι έχουν καταθέσει για το συγκεκριμένο θέμα επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής μαζί με τον πρώην Τομεάρχη Παιδείας, Μάξιμο Χαρακόπουλο, και ζήτησαν τη δημιουργία μιας ad hoc Επιτροπής προκειμένου να μεταβούν στο Μόναχο, να ενημερώσουν τον εκεί Δήμαρχο, τις δημοτικέςπαρατάξεις, αφού όμως πρώτα επισκεφτούν τον Πρέσβη της Γερμανίας στη χώρα μας.

«Δυστυχώς», τόνισε, «ενεργοποιήθηκε η ρήτρα επιστροφής και η Ολομέλεια του δήμου Μονάχου αποφάσισε την κατεδάφιση του ξυλότυπου του συγκροτήματος, μέχρι το ποσοστό που έχει φτάσει».

“Είναι ένα θέμα, επεσήμανε, που μας αγγίζει όλους και νομίζω ότι θα πρέπει, ανεξάρτητα από το τι έχει αποφασιστεί, να επιμείνουμε στην επαναφορά. Επίσης, βλέπω ότι έχουμε και δίκιο, ανεξάρτητα εάν αδιαφόρησε ή ολιγώρησε το αρμόδιο Υπουργείο ή τα Υπουργεία, ωστόσο νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι αυτή είναι πρώτη προτεραιότητα πέραν όλων των άλλων».

Ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Θωμάς Κατσιαντώνης συνεχίζει τις επαφές του με την ελληνική Διοίκηση (θα συναντηθεί με την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων καθώς και με τον αρμόδιο για την Ομογένεια Υφυπουργό Παιδείας), αλλά και με τον νέο πρέσβη της Αμερικής στην Ελλάδα κ.  Geoffrey Pyatt.