Διχάζει η στάση του ομογενή γερουσιαστή Νίκου Ξενοφώντα

Έπειτα από σκληρά παζάρια, αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά και… παραχωρήσεις ψηφίστηκε και από την Γερουσία το επίμαχο νομοσχέδιο για “την πάταξη της διαφθοράς” στα εργατικά συνδικάτα.

Η ψήφισή του έγινε δυνατή χάρη στον Νίκο Ξενοφώντα, που εξασφάλισε κάποιες παραχωρήσεις για την Πολιτεία της Ν. Αυστραλίας, αλλά και τους υπεργολάβους, δέχεται όμως πολλές επικρίσεις από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για τη σύσταση της Επιτροπής Ελέγχου στον Κατασκευαστικό Τομέα (Australian Building and Construction Commission – ABCC) που πριν από περίπου πέντε μήνες στάθηκε η αιτία να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπερψηφίστηκε από την Γερουσία και γίνεται νόμος του κράτους.

Υπό αυτήν την έννοια, έστω και με συμβολικό τρόπο, δικαιώνεται ο πρωθυπουργός Malcolm Turnbull, καθώς και η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε για την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή της χώρας στις κάλπες.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν, όμως, ότι η απόφαση του γερουσιαστή Ξενοφώντα να ψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο, τον φέρνει πλέον στην αντίπερα όχθη της εργατικής τάξης.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με τη στήριξη των γερουσιαστών του κόμματος «Ένα Έθνος», των γερουσιαστών της «Ομάδας του Νίκου Ξενοφώντα», και των ανεξαρτήτων γερουσιαστών Derryn Hinch και David Leyonhjelm, με οριακή πλειοψηφία, 36 ψήφων υπέρ και 33 κατά.

Η Επιτροπή που θα επιφορτιστεί το έργο της αστυνόμευσης του οικοδομικού τομέα της χώρας είχε αρχικά θεσπιστεί το 2005 από τον τότε πρωθυπουργό John Howard, και το 2012 καταργήθηκε από την κυβέρνηση της Julia Gillard.

Η κυβέρνηση του Tony Abbott επιχείρησε να επανιδρύσει την Επιτροπή το 2014, αλλά δεν τα κατάφερε καθώς αυτό το τότε νομοσχέδιο καταψηφίστηκε με διαφορά ενός ψήφου.

Η παρούσα κυβέρνηση έδωσε «γη και ύδωρ» στον Νίκο Ξενοφώντα, οι ψήφοι του οποίου καθόρισαν τελικά και την έκβαση της ψηφοφορίας.

Μία από τις απαιτήσεις του Ξενοφώντα που συμπεριλαμβάνεται στην παρούσα μορφή του νομοσχεδίου, είναι η παροχή μεγαλύτερης προστασίας στους υπεργολάβους για τις πληρωμές τους. Στην κυριολεξία, δε, του πρόσφερε και “ύδωρ” αφού συμφώνησε να επιτρέψει την εκτροπή μεγάλης ποσότητας νερού στον ποταμό Murray που εκβάλει στη Ν. Αυστραλία και ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα ρύπανσης.

Οι τεράστιες ποσότητες νερού που θα διοχετευτούν εκεί εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στον περιορισμό της ρύπανσης του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, που είναι ζωτικής σημασίας για τη Ν. Αυστραλία.

Εν τω μεταξύ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο αρμόδιος για Θέματα Εργασιακών Σχέσεων του Εργατικού Κόμματος, Brendan O’Connor, σχολιάζοντας το θέμα, είπε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Γερουσία, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είχε αρχικά υποβληθεί για ψήφιση από την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για την «νερωμένη» και ανούσια νέα του μορφή, γιατί το μόνο που ήθελε να καταφέρει με την ψήφισή τους ήταν να κερδίσει τις εντυπώσεις των ψηφοφόρων.

πηγή:neoskosmos.com