Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ

Αθήνα.-Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, υπό τη σκιά των τουρκικών προκλήσεων για το προσφυγικό και τα σύνορα, αλλά και τις δυσκολίες στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο της 20λεπτης συνομιλίας βρέθηκαν το Κυπριακό και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, με φόντο την προσφυγική κρίση.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κλιμακούμενα επιθετική συμπεριφορά εκ μέρους της Άγκυρας, και ειδικά του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει απειλήσει ότι μπορεί να ανοίξει τα σύνορα και να επιτρέψει νέο προσφυγικό κύμα προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό και να παραμείνουν σε επαφή για τυχόν εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν για ζητήματα που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν την Παρασκευή ή το Σάββατο, στο Άμπου Ντάμπι, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ.