«Πονοκέφαλο» σε κυβέρνηση και θεσμούς προκαλεί το πρωτογενές πλεόνασμα

Αθήνα.- Με τους θεσμούς να μην έχουν καταλήξει ακόμα στην κοινή γραμμή που θα τηρήσουν έναντι της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και την τελευταία να απορρίπτει τη λήψη νέων μέτρων, οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση αποδεικνύονται πολύ πιο δύσκολες από ό,τι αναμενόταν όπως σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η “Καθημερινή”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στο πώς θα χειριστούν το θέμα του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας, καθώς και το εάν απαιτούνται νέα μέτρα για το 2018, αλλά και τι μεγέθους.

Το Ταμείο επιμένει ότι με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δεν θα επιτύχει υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Και για να φθάσει στο 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να λάβει μέτρα 4,5 δισ ευρώ.

Αντιθέτως, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι με νέες παρεμβάσεις της τάξης του 0,2-0,4% του ΑΕΠ (360-720 εκατ. ευρώ) θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.

Η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές των θεσμών δεν έχει γεφυρωθεί ακόμα. Στο περιβάλλον αυτό, η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς νέα μέτρα. Ωστόσο, αναζητά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τη «χρυσή τομή», καθώς με το ΔΝΤ δεν υπάρχει σημείο επικοινωνίας, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη.

Πλέον, οι θεσμοί καλούνται να συμφωνήσουν το τι θα ζητήσουν από κοινού από την ελληνική κυβέρνηση εντός των επόμενων ημερών. Το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα από Δευτέρα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά. Δεν αποκλείεται, πάντως, την κοινή τους θέση να την καθορίσουν όταν θα βρίσκονται στην Αθήνα, παράλληλα με τις συζητήσεις για σύγκλιση στα άλλα θέματα του ελέγχου όπως τα εργασιακά, οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας κλπ.

 

Πηγή: Skai.gr