ΓΝΩΜΗ: Επί των νέων δηλώσεων του Υφυπουργού Τέρενς Κουίκ

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Θα ξεκινήσουμε την παράθεση της ΓΝΩΜΗΣ, επί των όσων είπε στον επικεφαλής του Ελληνικού Προγράμματος της Ραδιοφωνίας SBS, Θέμη Καλλό, και αναδημοσίευσε ο «Νέος Κόσμος», της Αυστραλίας, ο Υφυπουργός για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, με μία γενική τοποθέτηση:

1.Επειδή. Η εμπειρία διδάσκει πως οι υφυπουργοί, οι  αρμόδιοι για τον Απόδημο Ελληνισμό, έρχονται και παρέρχονται με κάθε έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό, εκτιμούμε ότι θα ήταν αποδοτικότερο να εφαρμόζουν την “κομματική γραμμή” για τους Απόδημους, (αφού δυστυχώς εθνική γραμμή δεν υπάρχει), παρά ο κάθε ένας τα προσωπικά του βιώματα ή οράματα, όσο υψηλά ή γνήσια και εάν ήθελε είναι αυτά.

Εάν ίσχυε η πρότασή μας αυτή, και ΣΑΕ θα είχαμε σήμερα και πολλά παρατράγουδα στο χώρο θα είχαν αποφευχθεί όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια. Θα βοηθούσε αυτό και στο να αξιολογούσαμε ό,τι λένε οι υφυπουργοί μας. Διότι η συνεχής εναλλαγή στο θώκο, προσώπων, οραμάτων και στόχων ένα πράγμα καταφέρει: ΝΑ ΜΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ  ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ…

2.Επειδή. Έχουμε κουραστεί να γράφουμε για την καλοπροαίρετη κριτική που ασκούμε –σε ό,τι αφορά την Ομογένεια- ένθεν κακείθεν. Όσοι από τους κρατούντες το αντιλαμβάνονται έχει καλώς. Όσοι αδυνατούν, πάλι έχει καλώς. Μας αφήνει και η μία και η άλλη περίπτωση, αδιάφορους. Μας ενδιαφέρει η Ομογένεια.

  1. 3. Επειδή. Ο νυν Υφυπουργός, Τέρενς Κουίκ, δείχνει, από τις πρώτες κινήσεις του, όντως να θέλει να εργαστεί. Αυτό, ως αφετηρία, είναι θετικό. Το ζητούμενο είναι, όμως, η χάραξη πορείας να δείχνει ότι θα οδηγηθούμε σε δημιουργικό «τέρμα». Επ’ αυτού, όμως, ας μας επιτρέψει κάποιες επιφυλάξεις, ερμηνεύοντας τους μέχρι σήμερα λόγους του.
  2. Επειδή. Τρία είναι τα σημεία των ενστάσεων που διατυπώσαμε και στο προαναφερθέν άρθρο μας:

α) Η άγνοια του ομογενειακού τοπίου και της ιστορίας του.

β) Η αβουλία των κομμάτων να αντιμετωπίσουν τους Αποδήμους και τους Ομογενείς ως συνέχεια του εθνικού συνόρου. Και,

γ) Η τακτική της πλήρους απαξίωσης των επιτευγμάτων και η ισοπεδωτική αντίληψη σε ό,τι αφορά «τα πρόσωπα και τα πράγματα» της Ομογένειας.

  1. Επειδή. Συνιστά άγνοια ο ισχυρισμός ότι «όταν έχουμε ίντερνετ και ο τελευταίος Έλληνας, στο πιο απόμακρο μέρος της Αυστραλίας, μπορεί και δικαιούται να μετέχει στην προσπάθεια για την πατρίδα του» φοβούμεθα ότι  θα οδηγηθούμε σε ατελέσφορες εφαρμογές του τύπου «Μια τεράστια διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία θα είναι το σημείο της συνεργασίας, το σημείο της συνομιλίας, της ψηφιακής κοινότητας, της κοινής εργασίας για την Ελλάδα»…

Οι νεότεροι Έλληνες μετανάστες, της δεκαετίας ’70 και –αν και πολύ λιγότεροι- της δεκαετίας του ΄80, δεν έχουν ακόμη και σήμερα, σε ένα μεγάλο ποσοστό, επαφή με το Διαδίκτυο. Ούτε γνωρίζουν να χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Και δεν μιλάμε για «στο πιο απόμακρο μέρος της Αυστραλίας¨, αλλά για μεγαλουπόλεις,  στην Αυστραλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και, ακόμη-ακόμη, στη Γερμανία.

Οι ελληνικής καταγωγής ξένοι πολίτες, γεννημένοι, δηλαδή στην αλλοδαπή, ομογενείς δεύτερης γενιάς, δεν μιλούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους  την ελληνική γλώσσα. Η δε πρόσβασή τους στο Διαδίκτυο περιορίζεται, αναγκαστικά σε τοπικούς ιστότοπους. Όσοι εξ αυτών γνωρίζουν και ελληνικά, επισκέπτονται ελληνικούς ιστότοπους σε ένα ποσοστό, αλλά σε ένα μεγαλύτερο επίσης τοπικούς, αφού η καλή γνώση και της εγχώριας γλώσσας και το πλήθος και η ποιότητά τους,  τούς ενθαρρύνει σ΄αυτό.

Τώρα, από Τρίτη γενιά και μετά, με αύξουσα πυκνότητα, δεν μιλούν την ελληνική, δεν τους ενδιαφέρει η καθημερινότητα της Ελλάδος και μόνον ως «καταπίστευμα» στα βάθη της καρδιάς τους έχουν την επίγνωση της ελληνικής τους καταγωγής. Ίσως δεν είναι τόσο απλό το θέμα, αλλά χρειάζεται μία ειδική μελέτη για να αναφερθεί κανείς διεξοδικά και απολύτως πειστικά.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο ισχυρισμός πως οι Ομογενείς όπου και αν βρίσκονται επικοινωνούν καθημερινά με την Ελλάδα μέσω διαδικτύου ή πως μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στο «ιντερνετικό» περιβάλλον, δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Υπάρχουν ομογενείς σε περιφέρειες της γης, που έχουν να δουν Ορθόδοξο Ιερέα πάνω από 25 χρόνια! Και να ακούσουν «ελληνικές ειδήσεις» κοντά μισό αιώνα! Εκτός και εάν κάποιοι εννοούν «ομογενείς» μόνον όσους διαμένουν στην Νέα Υόρκη ή στην Μελβούρνη…

  1. Επειδή. Η ιδέα της «Πλατφόρμας», ούτε νέα είναι, ούτε πρώτη φορά επιχειρείται να στηθεί από το Δημόσιο, (σ.σ. Πλατφόρμα Κουρουμπλή) ας την φτιάξουμε και έπειτα ας την …εξαγγέλλουμε! Συνήθως η προσπάθεια μένει στη μέση του δρόμου…
  2. Επειδή. Κάθε Υφυπουργός για τον Απόδημο Ελληνισμό, έχει και διαφορετική άποψη για το πώς πρέπει να είναι το νέο ΣΑΕ, ποιοι να μετέχουν σ΄ αυτό (εάν ποτέ το αποκτήσουμε…) θα προτείναμε δύο λύσεις: 1. Αν πρόκειται να είναι «αυτοχρηματοδοτούμενο» να αφεθούν ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ οι Απόδημοι και οι Ομογενείς να το οργανώσουν μόνοι τους. 2. Εάν το ΣΑΕ θα εξακολουθήσει να είναι στο Σύνταγμα, τότε τα κόμματα ΟΦΕΙΛΟΥΝ να συνεννοηθούν μεταξύ τους πως θα είναι και ποιοι θα συμμετέχουν στο νέο ΣΑΕ.  Όταν το κάνουν αυτό και καταλήξουν σε εθνική γραμμή, τότε με βάση αυτήν, να επιδιώξουν την συνεννόηση και με την Ομογένεια. Ο,τι άλλο, είναι χάσιμο χρόνου και σε λόγια (και ταξίδια) να βρισκόμαστε. Αλλά, προσοχή, ΣΑΕ εντός Συντάγματος (άρα με αποφασιστικό λόγο του εθνικού κέντρου) και αυτοχρηματοδοτούμενο, είναι όροι ασύμβατοι, εξωλογικοί και ανεφάρμοστοι! Εξ ου και το ΣΑΕ έπαψε να υφίσταται όταν κόπηκε η χρηματοδότηση… Ούτε μπορεί να ιδρυθεί νέο, χωρίς χρηματοδότηση. Τελεία και παύλα.
  3. Επειδή. Αφορισμοί του τύπου «Δεν θα συνδιαλέγομαι με επαγγελματίες πατριώτες και δεν πρέπει με το ΣΑΕ να υπάρχουν επαγγελματίες πατριώτες (…) Εκείνους οι οποίοι ζητούν λεφτά από την Ελλάδα για να κάνουν δουλειά υπέρ της Ελλάδας» είναι εκτός από ανιστόρητοι, και προσβλητικοί για την Ομογένεια, θα θυμίσουμε: 1. Το όποιο έργο ΣΑΕ, συντελέστηκε μέχρι σήμερα, συντελέστηκε ακριβώς από αυτούς που ο κ. Υφυπουργός αποκαλεί «επαγγελματίες πατριώτες»! Το μεγαλύτερο (ίσως και το μόνο ουσιαστικό) επίτευγμα του ΣΑΕ, τα Ιατρικά Κέντρα στη Μαύρη Θάλασσα, χάρισαν την υγεία σε χιλιάδες ομογενείς μας μόνον γιατί υπήρξε ένας «επαγγελματίας πατριώτης», ο αείμνηστος ‘Αντριου Άθενς, που μάζευε χρήματα (και από την Ελλάδα, Μαραθώνιος ΕΡΤ κλπ.) Μήπως από εκεί που βρίσκεται πρέπει να νιώθει και ντροπή; Μήπως ανήκει σε όσους δεν «αγαπούν την πατρίδα τους, οι οποίοι (δεν) θέλουν να ασχολούνται με την πατρίδα τους, να συσπειρώνονται για την πατρίδα τους σε όλα τα επίπεδα και πόσο μάλλον και για τα εθνικά θέματα», αν δεν δώσουν “1 δολάριο” από την τσέπη τους, όπως λέει ο κ. Υφυπουργός;

 «Επαγγελματίες πατριώτες» ήταν και όλοι οι πρωτεργάτες, πρόεδροι Σωματείων, Ομοσπονδιών, μεγάλοι επιχειρηματίες κλπ. και όχι απλοί ομογενείς που ξεσήκωσαν και οργάνωσαν τους «απλούς ομογενείς» και τους έβγαλαν στο δρόμο το ’40 να μαζεύουν λεφτά από τη μία άκρη της Αμερικής μέχρι την άλλη, για να βοηθήσουν την πατρίδα! “Επαγγελματίες πατριώτες” πρωτοστάτησαν το 1967 στον αγώνα κατά της χούντας, όπως ο Μπάμπης Μαρκέτος, από τον τότε “Εθνικό Κήρυκα”. “Επαγγελματίες πατριώτες” αγωνίζονται για τα εθνικά μας θέματα.

Από «επαγγελματίες πατριώτες» ζητάει, εξάλλου, και σήμερα η πατρίδα να έρθουν να επενδύσουν τον κόπο, τον ιδρώτα και το αίμα που έχυσαν όλα τα χρόνια στην ξενιτιά για να προκόψει η Ελλάδα!

  1. Επειδή. Ποτέ ο γράφων στην 35χρονη δημοσιογραφική του καριέρα δεν υπήρξε υπέρμαχος του ΣΑΕ, δικαιούται να πει ότι είναι το λιγότερο άκομψος ο ισχυρισμός του κ. Κουίκ πως «Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), είναι απόλυτα αμαρτωλό (…) χωρίς να μπαίνω σε άλλες λεπτομέρειες. Όπως, για παράδειγμα, για το τι χρήματα ξοδεύτηκαν στο παρελθόν χωρίς να υπάρχει και απόδοση λογαριασμού!». Εάν έχει στοιχεία για όλα αυτά, είναι υποχρεωμένος να τα προσκομίσει στον εισαγγελέα. Εάν ήδη τα έχουν πάει εκεί, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, τότε οφείλει να περιμένει να αποφανθεί πρώτα ο Εισαγγελέας, πριν προβεί σε “διαπιστώσεις” και μάλιστα “απόλυτες”…

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του, ο κ. Κουικ μίλησε για την Εκκλησία, την ελληνοφωνία, αλλά και για την ψήφο στους απόδημους. Επιγραμματικά: α) Για την «ελληνοφωνία», εμείς την θέλουμε “Ελληνική Γλώσσα” και συμφωνούμε απόλυτα να έχει  προτεραιότητα. Να μην περιμένουμε, όμως, δύο χρόνια για φτιάξουμε ένα Νόμο για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού!

Β)Για το θέμα της ψήφου συμφωνούμε και συντασσόμαστε με την σωστή  παρατήρησή του πως έχει δίκιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, να έχει την πίκρα ότι, ενώ έφερε (ως υπουργός Εσωτερικών) το Νομοσχέδιο στη Βουλή, τελικώς τελευταία στιγμή καταψηφίστηκε.

Έχει άδικο, όμως, όταν λέει ο κ. Κουίκ πως  πρέπει τάχα να πάρουμε τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ. Το πόσοι απόδημοι Έλληνες (και όχι ομογενείς, που δεν θα ψηφίζουν) είναι πράγματι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αυτό το ξέρουμε από τους ίδιους τους εκλογικούς καταλόγους! Αυτοί που συγκεντρώνουν τα προσόντα και θα θελήσουν μελλοντικά  να εγγραφούν, πάλι θα τους μάθουμε. Πού χρειάζεται η ΕΛΣΤΑΤ;

Απορία: Γιατί για την ψήφο πρέπει πρώτα να συσταθεί το ΣΑΕ; Και εάν ποτέ δεν συσταθεί; Δεν θα έχουμε ούτε ψήφο; Γιατί θέλει να«αναλάβει το ΣΑΕ να μας δώσει τις προτάσεις του»; Δεν ρωτάει, ο κ. Υφυπουργός, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να του πει που αλλού «σκόνταψε» το δικό του  νομοσχέδιο (εκτός από την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης) και δεν έγινε τελικά νόμος; Μα βεβαίως στο …ΣΑΕ και τον τότε πρόεδρό του Στέφανο Ταμβάκη!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο σημείο 5, δεύτερη παράγραφο, προσθέσαμε εκ των υστέρων τέσσερις λέξεις: σε ένα μεγάλο ποσοστό, όπως είναι το ακριβές. Γιατί εκ παραδρομής δεν υπήρχε στην πρώτη έκδοση της ΓΝΩΜΗΣ. Και έτσι, η συγκεκριμένη παράγραφος διαβάζεται:

[Οι νεότεροι Έλληνες μετανάστες, της δεκαετίας ’70 και –αν και πολύ λιγότεροι- της δεκαετίας του ΄80, δεν έχουν ακόμη και σήμερα, σε ένα μεγάλο ποσοστό, επαφή με το Διαδίκτυο. Ούτε γνωρίζουν να χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Και δεν μιλάμε για «στο πιο απόμακρο μέρος της Αυστραλίας¨, αλλά για μεγαλουπόλεις,  στην Αυστραλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και, ακόμη-ακόμη, στη Γερμανία].