Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας «κόβει» 14.000 θέσεις εργασίας

Ρώμη.- Νέα σχέδια αναδιάρθρωσης που προβλέπουν την κατάργηση 14.000 θέσεων εργασίας – πάνω από το 10% του προσωπικού της – έως το 2019 παρουσίασε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η UniCredit.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης το κλείσιμο 944 υποκαταστημάτων, από τα περίπου 3.800 που διαθέτει η τράπεζα, πώληση «κόκκινων» δανείων και διάφορες τροποποιήσεις στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Στόχος είναι η μείωση του ετήσιου λειτουργικού κόστους κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κίνηση της UniCredit εγείρει νέα ερωτήματα για την υγεία των ιταλικών τραπεζών, που ήδη βαρύνονται από 360 δισεκατομμύρια ευρώ σε προβληματικά δάνεια και ταλανίζονται από χαμηλή κερδοφορία.

Οι μετοχές της UniCredit έχουν χάσει περίπου τη μισή αξία τους στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου από τις αρχές του έτους και πλέον βρίσκονται κάτω από τα 2,5 ευρώ ανά μετοχή. Η τράπεζα δεν θα δώσει μέρισμα για φέτος.

Η τράπεζα σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους, αν και η ελκυστικότητά της ενδέχεται να πληγεί εάν το ιταλικό κράτος υποχρεωθεί να διασώσει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Monte dei Paschi di Siena, η οποία αγωνίζεται να βγει 5 δισεκ. ευρώ σε φρέσκα ιδιωτικά κεφάλαια έως το τέλος του έτους.