Πορτογαλία: Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώην πρόεδρος Μάριο Σοάρες

Λισαβόνα.- Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Λισαβόνας ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες.

Ο 92χρονος Σοάρες «εισήχθη τα ξημερώματα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος του νοσοκομείου, προσθέτοντας ότι οι θεράποντες ιατροί είναι επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της κατάστασής του, που παραμένει στάσιμη.

Ο ανιψιός του πρώην προέδρου και γνωστός χειρουργός Εντουάρντο Μπαρόζο δήλωσε το απόγευμα ότι ο Σοάρες «δεν έχει τις αισθήσεις του», κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

«Πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει ένας άνδρας 92 ετών σε αυτή την κατάσταση», είπε ο Μπαρόζο στους δημοσιογράφους στην είσοδο του νοσοκομείου, υπενθυμίζοντας ότι η κατάσταση της υγείας του θείου του ήταν ήδη εύθραυστη λόγω της εγκεφαλίτιδας που είχε υποστεί τον Ιανουάριο του 2013 και μετά τον θάνατο της συζύγου του τον Ιούλιο του 2015.

Ο Σοάρες, ο οποίος συνέβαλε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Πορτογαλία το 1974 και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, έμεινε στο προσκήνιο της πορτογαλικής πολιτικής σκηνής για πάνω από σαράντα χρόνια.

Ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, δύο φορές επικεφαλής της κυβέρνησης, πρόεδρος της Δημοκρατίας (1986-1996) και ευρωβουλευτής. Ενεργός έως και σε πολύ προχωρημένη ηλικία, ο Σοάρες επέκρινε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα μέτρα λιτότητας που είχε λάβει η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της οικονομίας στο οποίο υπήχθη η Πορτογαλία την περίοδο 2011-2014.

Απ’ όταν πέθανε η σύζυγός του, Μαρία Μπαρόζο, ο Σοάρες σταδιακά άρχισε να αποσύρεται από τη δημόσια ζωή. Εμφανώς εξασθενημένος, παρέστη τον Ιούλιο σε μια τελετή που οργάνωσε προς τιμή του η σοσιαλιστική κυβέρνηση, χωρίς όμως να πάρει τον λόγο.

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, σε μια εκδήλωση προς τιμήν της μνήμης της γυναίκας του. Ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας γιόρτασε τη συμπλήρωση των 92 του χρόνων την 7η Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ