Με επιτυχία η ενημερωτική ημερίδα του ΕΑΠ για τους πρόσφυγες στην Ήπειρο

> Ρεπορτάζ: ΕΑΠ

> Φωτογραφία: Νίκος Σουτόπουλος

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Με εντυπωσιακή συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού της περιοχής της Ηπείρου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, στα Ιωάννινα, η ημερίδα με θέμα «Πρόσφυγες στην Ήπειρο: Αναζητώντας δρόμους για την ένταξη και την εκπαίδευσή τους» .

Οι πρόσφυγες ενημερώνουν το κοινό

Οι πρόσφυγες ενημερώνουν το κοινό

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είχε ως στόχο να συμβάλλει αφενός στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την παρουσία των προσφύγων στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Ήπειρο, και αφετέρου να ενημερώσει σχετικά με τις συνθήκες διαμονής τους και ιδίως τα ζητήματα που εγείρονται αναφορικά στην εκπαιδευτική και κοινωνική τους ένταξη.

project-press-hou

Στην εκδήλωση συμμετείχαν συντονιστές κέντρων φιλοξενίας προσφύγων από τις περιοχές Κατσικά και Φιλιππιάδας κ. Φίλιππoς Φίλιος και κ. Μιλτιάδης Κλάπας αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στα Ιωάννινα Mohamed Othman, η εκπρόσωπος των δράσεων της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ» Jelena Vujanovic, καθώς και καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχουν ήδη αναπτύξει εκπαιδευτικές δράσεις σε παιδιά προσφύγων στην Ήπειρο, η επίκ. Καθηγήτρια του ΠΤΝ Λήδα Στεργίου και ο επίκ. καθ. ΦΠΨ. Στάθης Παπασταθόπουλος.

Για το έργο PRESS και τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις που υλοποιούνται μίλησε ο καθηγητής κ. Γιώργος Ανδρουλάκης, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και επιστημονικά υπεύθυνος του έργου PRESS. Σημαντική ήταν η παρέμβαση εκπροσώπων των προσφύγων που κατέθεσαν τη δική τους μαρτυρία, ενώ ακολούθησε συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μουσικό σχήμα «NARDA» που έπαιξε παραδοσιακή αραβική και περσική μουσική υπό την ευθύνη του καθηγητή Τ.Ε.Ι. Ηπείρου κ. Μάρκου Σκούλιου.