Δηλώσεις σε ΗΠΑ, Αθήνα και Μόσχα, για τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
John Kirby
Spokesperson
Daily Press Briefing
State Department

“I know – or at least I hope – you’ve seen the statement that the Secretary just put out, but if you didn’t, please allow me to reiterate what Secretary Kerry said in his statement, which is that the United States condemns the assassination today in Ankara of Russian Ambassador Andrey Karlov. Our thoughts and prayers are of course with his loved ones, with the Russian people, and with all the other victims who were injured in this attack and their families. We stand ready to offer any assistance that may be required to Russia and Turkey as they investigate this despicable attack, which was, as the Secretary noted, also an assault on the right of all diplomats to safely and securely advance and represent their nations around the world”.

Στην Μόσχα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν, με προσωπική παρέμβασή του «απάλλαξε» από τις όποιες ευθύνες την τουρκική κυβέρνηση και έδειξε ως ενόχους για την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Αγκυρα και κατέδειξε δυνάμεις που «αντιστρατεύονται» την συμφωνία ειρήνευσης στην Συρία, «δείχνοντας» τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, με δήλωσή στην οποία προέβη πριν από λίγο.

«Η έρευνα έχει ξεκινήσει. Η Ρωσία θέλει να ξέρει ποιος έδωσε εντολή για τη δολοφονία. Η μάχη της τρομοκρατίας μόνο θα ενισχυθεί μετά από αυτό», δεσμεύθηκε ο Πούτιν, μιλώντας μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας.
«Αυτή η δολοφονία είναι αναμφισβήτητα μια προβοκάτσια η οποία στοχεύει στην υπονόμευση της βελτίωσης των σχέσεων Ρωσίας- Τουρκίας αλλά και στον εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Συρία που επιχειρείται από την Ρωσία, την Τουρκία το Ιράν και άλλες χώρες.
Η καλύτερη απάντηση που έχουμε να κάνουμε είναι να πολεμήσουμε την τρομοκρατία.
Στην Τουρκία πρόκειται να μεταβεί ειδική ομάδα ερευνών η οποία θα συνεργαστεί με τις τουρκικές αρχές προκειμένου α δούμε ποιος οργάνωσε αυτή τη δολοφονία και ποιος έδωσε την εντολή Αυτό είναι κάτι που συμφωνήσαμε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν».
Ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η ασφάλεια στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στη Ρωσία.
Εξήρε τον Αντρέι Καρλόφ για τις υπηρεσίες που προσέφερε ως διπλωμάτης και τόνισε ότι η Μόσχα θέλει να μάθει ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του.
«Ηταν ένας εξαιρετικός διπλωμάτης, τον γνώριζα προσωπικά», είπε ο Ρώσος πρόεδρος για τον πρεσβευτή της χώρας του στην Τουρκία, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης σε γκαλερί στην Αγκυρα. Ακόμη, μίλησε με θερμά λόγια, για τη συνεισφορά του Καρλόφ στην αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία.
Ρωσικό ΥΠΕΞ: Απώλεια για όλο τον κόσμο
«Είχε εργαστεί σκληρά για να βοηθήσει τη Ρωσία και την Τουρκία να ξεπεράσουν την κρίση στη σχέση τους μετά από την κατάρριψη του SU-24 κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, μιλώντας για τον Αντρέι Καρλόφ. «Είναι μεγάλη απώλεια για εμάς, αλλά και για όλο τον κόσμο, γιατί ο πρεσβευτής μας είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην επίλυση της συριακής κρίσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε.

 Στην Αθήνα

Να μην κυριαρχήσει ο πανικός, συνέστησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ερωτηθείς για τα δύο γεγονότα, σε Βερολίνο και Άγκυρα.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος παρατήρησε, εν είδει αρχικού σχολίου, ότι «ούτως ή άλλως είναι μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα. Για άλλη μια φορά, η Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος του τρόμου».

Αλλά, πρόσθεσε, «δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή τη στιγμή στον πανικό να γίνει σύμβουλος. Αυτό που πρέπει να πράξουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες -και από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής το πράττουν- είναι να είναι ψύχραιμες. Για να δούμε ποιες είναι οι αιτίες, ποιοι κρύβονται πίσω από τα χτυπήματα».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε ότι, «εφόσον όλοι μιλούν για τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο, πρέπει να περιμένουμε με ψυχραιμία και να ευχηθούμε να μην έχει συνέχεια ο εφιάλτης».

Ο ΥΠΕΞ

Τη συμπαράστασή του στους λαούς της Τουρκίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας και στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από το Κάιρο, όπου βρίσκεται σήμερα προκειμένου να συμμετάσχει στην 4η υπουργική σύνοδο Ε.Ε. και Αραβικού Συνδέσμου (ΑΣ).

Ο κ. Κοτζιάς καταδίκασε με αποτροπιασμό τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τόνισε ότι «συγκλονίζει ιδιαίτερα η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα καθέναν που ασχολείται με την εξωτερική πολιτική».

«Τα χτυπήματα αυτά εκφράζουν το γεγονός της αστάθειας που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία κέντρο σταθερότητας είναι η χώρα μας. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη να ακολουθούμε σταθεροποιητικές πολιτικές, πριν από όλα έναντι χωρών όπως είναι η μεγάλη και ιστορική Αίγυπτος. Τώρα όλοι πλέον καταλαβαίνουν αυτό που λέμε εδώ και δύο χρόνια, ότι τη σταθερότητα κρατών όπως η Αίγυπτος, όπως και το τέλος του πολέμου στη Συρία και το Ιράκ, είναι η προϋπόθεση για να υπερβούμε τα σημερινά προβλήματα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η ΝΔ

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος για την δολοφονική επίθεση εναντίον του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταδικάζουμε τη στυγνή δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, που πραγματοποιείται μόλις μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα.

Πρόκειται για μια ακόμη τρομοκρατική ενέργεια στη γείτονα, που εντείνει την αβεβαιότητα και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο προβληματισμό τα γεγονότα αυτά, καθώς αποτελούν πηγή ανησυχίας σε μια περιοχή που η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ασκήσει ουσιαστικό ρόλο σταθερότητας και ασφάλειας».