Στην Επιτροπή της Βουλής το θέμα των ελληνικών Προξενείων και της Γλώσσας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και το σημαντικό ζήτημα του κλεισίματος των ελληνικών προξενείων που έχει αποφασίσει και υλοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών -προφασιζόμενο (;) οικονομικούς λόγους (!) έθεσε κατά την Εισήγηση του  (14 Δεκεμβρίου 2016) στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την  “Ελληνισμό της Διασποράς” (sic) o  Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής  Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

Σχετικά με την καθιέρωση της “ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού” ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως “πολύ θετική” την ανακοίνωση του Υφυπουργού κ. Τέρενς Κουίκ ότι “το θέμα τελειώνει”. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο ίδιος δεν κατάλαβε γιατί είχε μπει νομοθετικός προβληματισμός (Προεδρικό Διάταγμα ή Νόμος) καθώς και ότι δεν αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο αλλάζουν οι μέρες. “Είναι η τέταρτη ημερομηνία, είπε, που αλλάζει. Άλλαξαν οι άλλες δύο, γιατί υπήρχε άλλη επετειακή μέρα άρα, δεν μπορούσε να κηρυχθεί η μέρα «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» και την αλλάξαμε. 20 Μαΐου έχει μπει η τελευταία δεν ξέρω, γιατί άλλαξε”. Τόνισε ωστόσο πως  η ΝΔ  δεν έχει κανένα  πρόβλημα με την ημέρα, “αρκεί να προχωρήσει το θέμα”.

Ακολούθως πρόσθεσε πως υπάρχει τεράστιο θέμα με τις Προξενικές Αρχές. “Έχουν, επεσήμανε, ανασταλεί οι λειτουργίες τουλάχιστον δύο Προξενείων από ότι ξέρω, στο Μιλάνο και στη Μασσαλία το τελευταίο διάστημα και νομίζω ότι αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην Ομογένεια και στους Ομογενείς κατοίκους της περιοχής αυτής». Επιπροσθέτως δε, επεσήμανε πως το θέμα αυτό “πρέπει να το δούμε διότι νομίζω ότι ελλοχεύει κίνδυνος να συνεχίσει αυτό, να κλείσουν προξενεία και σε άλλες αρχές και αυτό απομακρύνει την Ομογένεια από τις ρίζες της, από την πατρίδα, διότι από το Μιλάνο για να φτάσει κανείς στη Ρώμη για να εξυπηρετηθεί χρειάζεται μια μέρα, είναι περίπου 500 χλμ, όπως ξέρετε»!

Καταλήγοντας ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Πρέπει να κάνουμε μια κουβέντα και για την ψήφο των ομογενών καθώς και το θέμα του επιδόματος των ομογενών, των υπερήλικων ανασφάλιστων, δεν είναι μόνο των ομογενών ήταν κακός ο όρος…».