Οι Ελληνοαμερικανοί επιμένουν ελληνικά για τα Χριστούγεννα

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο τριήμερο έβαλαν φρένο στα σχέδια των καταναλωτών να εκμεταλλευτούν το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν τα Χριστούγεννα για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το εορταστικό τραπέζι.

Παγωμένη ήταν η αγορά στο εμπορικό κέντρο της Αστόριας το Σάββατο, ακριβώς μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα,  λόγω του χιονιού που έπεφτε από το πρωί, με τους ομογενείς καταστηματάρχες να αισιοδοξούν ότι η κίνηση θα αυξηθεί και μάλιστα κατακόρυφα όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της εβδομάδας.

Η αγορά εφοδιάζεται ομαλά με προϊόντα από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι τιμές διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, λόγω και της καλής ισοτιμίας ευρώ -δολαρίου, ενώ υπάρχουν και αρκετές προσφορές σε βασικά είδη.agora-770x470

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Greek News μίλησε με τους ιδιοκτήτες των δύο μεγαλύτερων ελληνικών υπεραγορών τροφίμων, καθώς και του Plaza Meat Market στην Αστόρια και σας μεταφέρει το κλίμα καθώς προχωρούμε στην τελική ευθεία πριν τα Χριστούγεννα.

ΤΙΤΑΝ FOODS

“Οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν τον κόσμο να βγει έξω, να επισκεφθεί τα ομογενειακά καταστήματα και το δικό μας για να κάνουν τα ψώνια τους”, μας είπε ο κ. Κώστας Μάστορας, πρόεδρος της υπεραγοράς τροφίμων ΤΙΤΑΝ στην Αστόρια, τονίζοντας πως αυτό ακριβώς συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα με την κίνηση στην αγορά να έχει ήδη ξεκινήσει. Θετικά έχει συμβάλει εξάλλου και η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που έχει υποχωρήσει για πρώτη φορά σε τόσο χαμηλό επίπεδο, καθιστώντας τα ελληνικά προϊόντα πιο προσιτά, πιο ελκυστικά λόγω του ισχυρού δολαρίου.

“Η ψυχολογία του κόσμου είναι καλή, έχουμε ένα νέο πρόεδρο, δημιουργούνται προσδοκίες καλές για την αμερικανική οικονομία και παράλληλα από την Ελλάδα, λόγω της κατάρρευσης της εσωτερικής αγοράς, οι Ελληνες παραγωγοί και συνεργάτες μας έχουν καταλάβει τη σημασία της εξωστρέφειας, δεν είναι όπως παλιά, και μας έχουν δώσει πάρα πολύ καλές συμφωνίες για τις γιορτές”, επισήμανε ο κ. Μάστορας, περιγράφοντας το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται αυτή την περίοδο η αγορά τροφίμων και δη εισαγόμενων.

“Στο ΤΙΤΑΝ είμαστε κατευθείαν εισαγωγείς με την εισαγωγική μας εταιρεία OPTIMA και αυτό μας επιτρέπει βασικά να επιλέγουμε την ποιότητα που θέλουμε, την καλύτερη ποιότητα πάντα και σε πολύ λογικές τιμές, που είναι οι τιμές εισαγωγής, διότι ακριβώς δεν μπαίνει τρίτο χέρι. Είμαστε κατευθείαν εξαγωγείς στην Ελλάδα, εισαγωγείς στην Αμερική και λιανοπωλητές και κάνουμε και το χονδρεμπόριο”, πρόσθεσε ο κ. Μάστορας, αναφερόμενος σ’ αυτή την ιδιαιτερότητα από την οποία διέπεται το ΤΙΤΑΝ και η οποία του επιτρέπει να επιλέγει πάντα το καλύτερο για τους πελάτες του και στις όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.

Μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα που δημιουργούν τις ημέρες αυτές στο ΤΙΤΑΝ ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος και οι όμορφες συνθέσεις δώρων, οι γλυκές μυρωδιές από τις παραδοσιακές δημιουργίες του “Φούρνου της Δόμνας”, αλλά και οι ελληνικές και χριστουγεννιάτικες μελωδίες που ακούγονται από τα μεγάφωνα, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν μια μεγάλη σειρά προϊόντων από την Ελλάδα και όλα όσα χρειάζονται για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

“Κάθε Χριστούγεννα και κάθε Πάσχα πάντοτε κοιτάζουμε να παρουσιάσουμε κάτι καινούργιο από την πλούσια συλλογή των Ελληνικών τροφίμων. Φέτος έχουμε φέρει κουραμπιέδες από την Καβάλα, τη γενέτειρά μου, τους περίφημους κουραμπιέδες “Χρυσανθίδη”, μια οικογενειακής επιχείρησης πολλών δεκαετιών. Ερχονται μάλιστα σε γεύση μαστίχας, κακάο, μπουκίτσες, είναι ένα προϊόν που αξίζει τον κόπο κάποιος να το δοκιμάσει”, σημείωσε ο κ. Μάστορας.

Στα νέα προϊόντα είναι και τα μουστοκούλουρα της ίδιας εταιρίας από την Καβάλα, καθώς και το περίφημο τυρί “Καλαθάκι” της Λήμνου, όπως και άλλα παραδοσιακά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, “οι μάγειροί μας ετοιμάζουν για το catering γιατί υπάρχουν πολλοί σύλλογοι και σπίτια που μας αναθέτουν να τους ετοιμάσουμε εμείς το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο”, πρόσθεσε ο κ. Μάστορας.

Διπλοβάρδιες εργάζεται τον τελευταίο μήνα το προσωπικό στο “Φούρνο της Δόμνας”, στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ στο Λονγκ Αιλαντ, για να προλάβουν, όπως είπε ο κ. Μάστορας, τη ζήτηση από όλη την Αμερική σε κουραμπιέδες, μελομακάρονα, κουλουράκια και σε λίγες μέρες και σε βασιλόπιτες, ενώ αυξημένες είναι οι παραγγελίες από το διαδίκτυο. “Στέλνουμε στα πιο απίθανα σημεία που μπορείτε να φανταστείτε, διότι όλοι θέλουν να γιορτάσουν”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάστορας τόνισε πως έχει πλέον αλλάξει η σύνθεση του πελατολογίου, το οποίο παλαιότερα ήταν αμιγώς ελληνικό και σήμερα με πολλές ελληνικές οικογένειες να έχουν μετακομίσει στο Λονγκ Αιλαντ και την έλευση άλλων εθνοτικών ομάδων στην Αστόρια, το ποσοστό των ομογενών είναι σχεδόν το μισό του συνόλου των πελατών της επιχείρησης.

“Και αυτό είναι ευχάριστο γιατι στους ξένους αρέσει η ελληνική τροφή, ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή και στηρίζουν έτσι τις ελληνικές επιχειρήσεις”, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΙΤΑΝ και κάλεσε για άλλη μια φορά τους ομογενείς καταναλωτές να προτιμούν τα Ελληνικά προϊόντα.

“Ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα αδέλφια μας στην Ελλάδα είναι να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας πρώτοι εμείς οι ομογενείς, διότι ψωνίζοντας ελληνικά προϊόντα δίνουμε δουλειές σε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι εξαγάγουν και πιστέψτε με είναι ο καλύτερος τρόπος που μπορούμε να δώσουμε μια βοήθεια στη γενέτειρα”, είπε και εξέφρασε μέσω της Greek News ένα μεγάλο ευχαριστώ “σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια έρχονται και μας τιμούν στα καταστήματά μας τα δύο και στην Αστόρια και το Λονγκ Αιλαντ για την αγάπη τους και τη στήριξή τους”.

MEDITERRANEAN FOODS

“Η κίνηση έχει ήδη ξεκινήσει και πάει πολύ καλά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και όσο περνούν οι μέρες αν βοηθήσει και ο καιρός θα είναι ακόμα καλύτερη”, μας είπε ο κ. Βασίλης Τεντολούρης, ιδιοκτήτης των δύο υπεραγορών τροφίμων “Mediterranean Foods” που βρίσκονται στην 34η οδό και 30η λεωφόρο και στη γωνία 35ης οδού και 23ης Λεωφόρου κοντά στο Ντίτμαρς στην Αστόρια, το οποίο μάλιστα διαθέτει και πάρκινγκ. Απέδωσε δε το γεγονός ότι πολλοί ομογενείς έχουν ήδη σπεύσει να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους ειδικά σε ελληνικά προϊόντα εν μέρει στον καλό καιρό της περασμένης εβδομάδας, αλλά και στην υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Πυρετωδώς εργάζεται το προσωπικό και των δύο καταστημάτων για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού που καταφθάνει όχι μόνο από τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη και τις γειτονικές πολιτείες, αλλά κάνει τις παραγγελίες του και τηλεφωνικά, ακόμη και μέσω του διαδικτύου. “Στέλνουμε προϊόντα σε όλη την Αμερική, όπου και αν μας ζητηθεί”, σημείωσε ο κ. Τεντολούρης, τονίζοντας πως τις ημέρες αυτές οι καταναλωτές δεν κάνουν διακρίσεις σε προϊόντα, αλλά ψωνίζουν τα πάντα για το εορταστικό τραπέζι το οποίο, ιδιαίτερα οι ομογενείς, θέλουν να είναι πλούσιο.

Μεγάλη είναι η ζήτηση από τους ομογενείς καταναλωτές σε όλα τα τυριά, τα λάδια, τις πίτες, τα φύλλα για πίτα, τα κανταϊφια, αλλά και τα γλυκά, τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα από το ζαχαροπλαστείο που διαθέτει εντός του χώρου της η υπεραγορά με τεχνίτη ειδικευμένο στην ελληνική και τη γαλλική ζαχαροπλαστική, καθώς και τα νηστίσιμα για τις ημέρες της νηστείας που προηγούνται της γιορτής των Χριστουγέννων.

Και οι Αμερικανοί όμως επιλέγουν τα ελληνικά προϊόντα, γιατί, σύμφωνα με τον κ. Τεντολούρη, “όπως έχει αποδειχθεί είναι από τα καλύτερα στον κόσμο”.

Μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων από την Ελλάδα, την Κύπρο, βαλκανικές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες περιμένει τον ομογενή καταναλωτή στα Mediterranean Foods, ανάμεσά τους μεγάλη ποικιλία τυριών, 30 ειδών ελιές, ελαιόλαδα. “Είμαστε πολύ δυνατοί, έχουμε αρκετά προϊόντα, υπάρχει επάρκεια, ό,τι θέλει μια νοικοκυρά μπορεί να το βρει εδώ”, τόνισε ο κ. Τεντολούρης.

Οι τιμές παραμένουν ίδιες, ενώ θέλοντας να ευχαριστήσει τους πελάτες του το Mediterranean Foods έχει σχεδόν πάντα προσφορές σε βασικά είδη, όπως τις ημέρες αυτές στο λάδι.

Μέσω της Greek News ο κ. Τεντολούρης ευχαρίστησε την Ομογένεια για την προτίμησή που δείχνουν στα Mediterranean Foods και ευχήθηκε σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά. “Ευχαριστώ πάρα πολύ την Ομογένεια που τόσα χρόνια είναι πιστή, κοντά, όπως και εμείς είμαστε πιστοί στην Ομογένεια και εύχομαι Χρόνια Πολλά στα σπίτια τους και ό,τι άλλο επιθυμούν”.

PLAZA MEAT MARKET

Μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και η κίνηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα στο κρεοπωλείο Plaza Meat Market, ιδιοκτησίας του κ. Βασίλη Παπαυγέρη, στο εμπορικό κέντρο “Agora Plaza” στην Αστόρια, ενώ και η κακοκαιρία που επικράτησε το Σαββατοκύριακο λειτούργησε αρνητικά, κρατώντας τους καταναλωτές μακριά από την αγορά. “Εκανε τρεις μέρες κρύο, ο κόσμος δεν βγήκε για ψώνια και δεν είχαμε την κίνηση που περιμέναμε ειδικά αυτό το Σαββατοκύριακο. Ηταν μειωμένη όμως η κίνηση και ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα”, μας είπε ο κ. Παπαυγέρης, εκτιμώντας ότι “θα έρθουν όλοι μαζί” μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε και ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε την ημέρα των Χριστουγέννων.

Σε αντίθεση με τις ημέρες του Πάσχα που οι παραγγελίες ξεκινούν πολύ νωρίτερα, τα Χριστούγεννα οι καταναλωτές αφήνουν την αγορά κρεάτων για τις τελευταίες μέρες, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Plaza Meat Market είναι πανέτοιμο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πελατών του σε όλα τα κρέατα, καθώς και στα περίφημα λουκάνικά του με πράσο και με πορτοκάλι, τα οποία φτιάχνονται με βάση μια συνταγή τριών γενεών και το έχουν κάνει γνωστό σε ολόκληρη την Ανατολική Ακτή. Οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Αν και η παράδοση στην Ελλάδα επιβάλλει γαλοπούλα για την ημέρα των Χριστουγέννων, ψηλά στις προτιμήσεις των ομογενών πελατών του κρεοπωλείου είναι τις μέρες αυτές τα γουρουνόπουλα, τα αρνάκια και τα κατσικάκια γάλακτος, τα roast beefs, καθώς και όλα τα υπόλοιπα είδη κρέατος. “Δεν ξεχωρίζουν τίποτα, γιατί θέλουν στο χριστουγεννιάτικό τους τραπέζι να υπάρχει ποικιλία”, τόνισε ο κ. Παπαυγέρης, ο οποίος κατάγεται από τη Ζίτσα του Νομού Ιωαννίνων και με 45 και πλέον χρόνια πείρας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών του.

Μέσω της Greek News ο κ. Παπαυγέρης έστειλε στην πολυπληθή πελατεία του και όλους τους ομογενείς τις ευχές του για “Καλά Χριστούγεννα” και “έναν ευτυχισμένο νέο χρόνο με υγεία και χαρά” ευχαριστώντας τους για την εμπιστοσύνη που δείχνουν τόσα χρόνια στο Plaza Meat Market.

 

Πηγή:greeknewsonline.com