Υγρός τάφος για 5.000 πρόσφυγες η Μεσόγειος το 2016

Αθήνα.- Ο αριθμός των προσφύγων που πνίγηκαν στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης έφτασε φέτος τους 5.000, ανέφερε ο ΟΗΕ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει τους 100 νεκρούς από ναυάγιο που σημειώθηκε την Πέμπτη ανοιχτά της Ιταλίας.

(Φωτογραφία:  Reuters )

(Φωτογραφία: Reuters )

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ σημείωσε ότι η αύξηση του αριθμού των θυμάτων οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες, στη χειρότερη κατάσταση των σκαφών και στις τακτικές που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές για να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Ο ΟΗΕ κάλεσε την Ευρώπη να χρησιμοποιήσει νόμιμες οδούς για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των προσφύγων.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Γουίλιαμ Σπίντλερ είπε ότι είναι «ανησυχητική» η αύξηση των θανάτων και η πρακτική των διακινητών να στέλνουν ταυτόχρονα πολλές βάρκες, καθώς κάτι τέτοιο κάνει πολύ δύσκολο το έργο της διάσωσης των προσφύγων.

Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ) σημείωσε ότι σχεδόν 360.000 άτομα εισήλθαν στην Ευρώπη από θαλάσσιες οδούς, με τους περισσότερους να φτάνουν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο ΙΟΜ είχε ανακοινώσει ότι φέτος αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών προσφύγων κατά 20% σε σύγκριση με το 2015.

Newsroom ΔΟΛ