Ερντογάν: Ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί η εκεχειρία στη Συρία

Άγκυρα.- «Ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» χαρακτήρισε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τη Ρωσία για τις προσπάθειές της και για την διακοπή των αεροπορικών επιδρομών, που κατ’ αυτόν συμπεριλαμβάνεται στην ανακωχή.

«Αυτή η ευκαιρία πάση θυσία δεν πρέπει να χαθεί» τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι προσεχείς συνομιλίες για τη Συρία στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη αλλά να τις συμπληρώσουν.
Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, με αντικείμενο την εκεχειρία.

Η συμφωνία για εκεχειρία σε όλο το έδαφος της Συρίας, την οποία εγγυήθηκαν η Ρωσία και η Τουρκία, δεν περιλαμβάνει το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος ή τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG, διευκρίνισε την Πέμπτη εκπρόσωπος των σύρων ανταρτών. Η συμφωνία στη Συρία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.

«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ανακοίνωση για εκεχειρία στη Συρία, την οποία διαπραγματεύτηκαν η Ρωσία και η Τουρκία, εκφράζοντας την ελπίδα να εφαρμοστεί πλήρως.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/334814/erdogan-istoriki-eukairia-pou-den-prepei-na-hathei-i-ekeheiria-sti-suria-/#ixzz4UFkae9hT
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook