“Εδώ είναι Ελλάδα”: Ποδαρικό με μπαράζ αυξήσεων σε έμμεσους φόρους

Αθήνα
Κύμα αυξήσεων από την Πρωτοχρονιά σε σειρά από έμμεσους φόρους, που θα στοιχίσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ για τις τσέπες των καταναλωτών.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η επιβάρυνση αγγίζει τα 8 λεπτά ανά λίτρο και στο υγραέριο κίνησης τα 10 λεπτά το λίτρο.

Κάθε φλιτζάνι καφέ θα είναι τουλάχιστον 10 λεπτά ακριβότερο από Δευτέρα, ενώ η επιβάρυνση ανά κιλό καφέ για την αγορά από το ράφι (σούπερ μάρκετ, καφεκοπτείο κ.λπ.) αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο σε ποσοστό περί το 25%.

Από 1η Ιανουαρίου, ακριβαίνουν και τα τσιγάρα, κατά τουλάχιστον μισό ευρώ στο πακέτο και ως ένα ευρώ στο σακουλάκι καπνού.

Επιβάλλεται και ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Κατά 6% φουσκώνουν οι λογαριασμοί σε σταθερή τηλεφωνία και Internet.

Αυξήσεις – φωτιά στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Παράλληλα, με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα και το άθροισμα των εισοδημάτων από μισθωτή απασχόληση και άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας θα υπολογίζονται από 1η Ιανουαρίου οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, από τη νέα χρονιά ελεύθεροι επαγγελματίες, μέτοχοι Ανώνυμων Εταιρειών, μέλη διοικητικών συμβουλίων, αυτοαπασχολούμενοι θα υποστούν σημαντικές επιβαρύνσεις.

Βάση υπολογισμού των εισφορών, το εισόδημα που προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος. Συνεπώς, για το 2017 θα χρησιμοποιηθεί το εισόδημα του 2015 και το 2016, όταν εκκαθαριστεί.

Κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζονται τα 586 ευρώ. Η εισφορά 20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία θα υπολογίζεται, επί αυτού του ποσού, σε περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα είναι χαμηλότερο από τα 7.000 ευρώ.