Αυστραλία: “Πόλεμο” κατά του πρωθυπουργού κήρυξαν τα συνδικάτα για τις περικοπές στις συντάξεις

Μελβούρνη.– «Πόλεμο» κατά του πρωθυπουργού «κήρυξαν» τα συνδικάτα της χώρας και το κόμμα «Ένα Έθνος» με αφορμή τις περικοπές στις συντάξεις 330.000 συνταξιούχων, μετά από την αλλαγή του παρόντος καθεστώτος, αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από την 1/1/2017.

Ο πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (Australian Council of Trade Unions – ACTU) Ged Kearney, δήλωσε ότι τα συνδικάτα δεν πρόκειται να αφήσουν το θέμα να ξεχαστεί και ότι οι περικοπές που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά θέματα στην επόμενη προεκλογική περίοδο.

Από την άλλη μεριά, το κόμμα «Ένα Έθνος», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για κατάφωρη αδικία κατά των συνταξιούχων, παρατηρώντας ότι τα νέα μέτρα, θα βλάψουν και εκλογικά τον Συνασπισμό.

Σύμφωνα με ανάλυση του Εργατικού Κόμματος, οι συνταξιούχοι που θα επηρεαστούν από τους νέους κανονισμούς ζουν ως επί το πλείστον σε έδρες που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν το κυβερνών κόμμα. Αν αυτό το γεγονός συνδυαστεί με τις πρόσφατες προειδοποιήσεις των συντηρητικών μελών της κυβέρνησης ότι το Φιλελεύθερο Κόμμα κινδυνεύει να χάσει ψηφοφόρους που θα προσχωρήσουν στο «Ένα Έθνος», τότε η αντίδραση μελών του κόμματος «Ένα Έθνος», αναμένεται να έχει άμεσες συνέπειες τόσο στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού αλλά και στο ποσοστό ψήφου του κυβερνώντος κόμματος. Ήδη σύμφωνα με στοιχεία της Newspoll, που εξέτασε την πρόθεση ψήφου 8.508 ψηφοφόρων ηλικίας άνω των 50 χρόνων από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, η ψήφος του Συνασπισμού σημείωσε πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το ποσοστό ψήφου που συγκέντρωσε στις εκλογές της 2ης Ιουλίου.

Οι αλλαγές στο όριο των περιουσιακών στοιχείων που δικαιούται να έχει ο κάθε συνταξιούχος πριν επηρεαστεί το ποσό της κρατικής σύνταξης που λαμβάνει, θα έχει ως άμεση συνέπεια, 91.000 συνταξιούχοι να χάσουν το οποιοδήποτε ποσό σύνταξης που ελάμβαναν μέχρι τώρα, ενώ 236.000 ακόμα θα δουν το ποσό της σύνταξής τους να μειώνεται.

Οι νέοι κανονισμοί στη χορήγηση των κρατικών συντάξεων εκτός από την αλλαγή του ορίου των περιουσιακών στοιχείων που δικαιούται να έχει κάποιος πριν χάσει το οποιοδήποτε ποσό κρατικής σύνταξης που έχει (από $1.178.000 που ήταν κατεβαίνει στις $816.000), αφαιρεί και μεγαλύτερο ποσό σύνταξης από όσους έχουν λιγότερα περιουσιακά στοιχεία και δικαιούνται να λάβουν μειωμένη σύνταξη.

Ενώ μέχρι τώρα για κάθε $1.000 περιουσιακών στοιχείων ή εισοδήματος άνω του ορίου που ίσχυε, ο συνταξιούχος θα έχανε $1,5 από τη σύνταξή του, τώρα το ποσό που θα χάνει θα είναι $3.

Το νέο όριο (άνω του οποίου ο κάθε δικαιούχος σύνταξης αρχίζει να χάνει κάποιο ποσό από τη σύνταξή του είναι $250.000.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι όσοι από τους ηλικιωμένους ζουν στην Βικτώρια και από 1/1/17 χάνουν ακόμα και το ένα δολάριο που ελάμβαναν ως σύνταξη, χάνουν παράλληλα και την ειδική κάρτα έκπτωσης που τους παρείχε η Πολιτεία της Βικτώριας και η οποία τους έδινε έκπτωση 50% στα δημοτικά τέλη και στα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους.

Οι νέοι κανονισμοί ψηφίστηκαν από τη Γερουσία τον Ιούνιο του 2015 με τη στήριξη του κόμματος των Πρασίνων και ενώ στο τιμόνι του Συνασπισμού ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Tony Abbott.

Οι πολιτικές διαστάσεις που πήρε το θέμα των συντάξεων τις τελευταίες μέρες δεν άφησαν ανέγγιχτο ούτε το Εργατικό Κόμμα που ούτε τον Ιούνη του 2015, ούτε αργότερα κατά την προεκλογική περίοδο, αντέδρασε στην ψήφιση των νέων κανονισμών.

Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση τήρησε σιγή ιχθύος τότε που έπρεπε να μιλήσει για να υπερασπιστεί τη σύνταξη των ηλικιωμένων της χώρας, ανάγκασε τώρα τον σκιώδη Θησαυροφύλακα, Chris Bowen, σε απολογία. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα» είπε χαρακτηριστικά προχθές ο κ. Bowen, ρίχνοντας την ευθύνη στους Πράσινους και τον Συνασπισμό.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Christian Porter, επιμένει ότι οι νέοι κανονισμοί θα ωφελήσουν όσους συνταξιούχους έχουν πραγματικά ανάγκη. Απαντώντας στις δηλώσεις της σκιώδους υπ. Κοινωνικών Υπηρεσιών Jenny Macklin, για τους συνταξιούχους που ζουν στη Βικτώρια και θα χάσουν ακόμα και την ειδική κάρτα έκπτωσης (Concession Card), o κ. Porter είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη και ότι η ευθύνη ανήκει ολοκληρωτικά στην πολιτειακή κυβέρνηση.

Ο υπ. ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το 90% των συνταξιούχων δεν πρόκειται να επηρεαστεί από το νέο καθεστώς αλλά παραδέχθηκε ότι 330.000 τουλάχιστον συνταξιούχοι θα επηρεαστούν άμεσα από αυτό.

neoskosmos.com