ΣΕΒ: Χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα ανακτήσει εθνική οικονομική κυριαρχία

Αθήνα.- Η ζητούμενη αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας στα δημοσιονομικά δεν πρόκειται να επιτευχθεί το 2017 εάν η χώρα και η κυβέρνηση δεν κάνουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις δική τους υπόθεση, διαμηνύσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο επετειακό πρώτο εβδομαδιαίο δελτίο του για το νέο έτος.

Πρώτο ζητούμενο, σημειώνει ο ΣΕΒ, πρέπει να είναι η υλοποίηση αλλαγών στο «μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής», ώστε να μειωθεί το βάρος που έχουν επωμιστεί οι συνεπείς φορολογούμενοι και οι οργανωμένες επιχειρήσεις.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και χρήσης πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές, και με παράλληλη μείωση λειτουργικών δαπανών και βελτίωση της παραγωγικότητας στο Δημόσιο.

«Μόνο, έτσι, θα βγούμε στις αγορές και θα ξαναμπούμε στην Ενιαία Αγορά, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων».

Τέλος, ο ΣΕΒ αναφέρει ότι αιχμή της προσπάθειας το 2017 θα πρέπει να είναι η ταχεία εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα είναι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα , οι ιδιωτικοποιήσεις και η προσέλκυση επενδύσεων.