Παυλόπουλος: Τα Φώτα φάρος για να ξεπεράσουμε την κρίση – Οι αρχηγοί

Ο Πειραιάς είναι παραδοσιακά το επίκεντρο των εκδηλώσεων των Θεοφανίων για τον αγιασμό των υδάτων.

Χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και του μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, πραγματοποιήθηκε στις 11:00 στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας η τελετή αγιασμού των υδάτων με τη ρίψη του τιμίου σταυρού.

Βατραχάνθρωποι της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών βούτηξαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να πιάσουν το σταυρό ανάμεσα στα δύο ναρκαλιευτικά του πολεμικού ναυτικού «Καλυψώ» και «Καλλιστώ».

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ παρέστησαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με τον δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη βρέθηκαν στη Δεξαμενή του Κολωνακίου.

Μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε:

«Εύχομαι το φως της Χριστιανοσύνης που είναι, ταυτοχρόνως, φως της Πίστης μας αλλά και φως του Πολιτισμού μας, να οδηγεί τα βήματά μας, τα βήματα της Ευρώπης, τα βήματα της ανθρωπότητας, στο δρόμο της ειρήνης, της Δημοκρατίας και της καταξίωσης του ανθρώπου.

» Ειδικότερα για την πατρίδα μας και το έθνος μας, εύχομαι η ανέσπερη λάμψη των Φώτων να καταυγάζει, ως φάρος αρραγούς ενότητας, τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας στον κοινό ιερό αγώνα όλων μας για να ξεπεράσουμε την βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση και για να υπερασπισθούμε στο ακέραιο τα εθνικά μας δίκαια.»

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε: «Για 6η συνεχή χρονιά ως δήμαρχος Αθηναίων, βρίσκομαι εδώ σε αυτή τη σεμνή τελετή στη Δεξαμενή και διασχίζω πάντοτε την ίδια διαδρομή, από τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, ως εδώ. Για πρώτη φορά είδα να μειώνεται αισθητά ο αριθμός των κλειστών καταστημάτων στην οδό Σκουφά και αυτό είναι ένα μεγάλο μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.»

Ο πρωθυπουργός

Μήνυμα φιλίας, συνεργασίας και αποφασιστικότητας απηύθυνε προς πάσα κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Αλεξανδρούπολη, κατά την ομιλία του στην τελετή του αγιασμού των υδάτων της πόλης.

Οπως επεσήμανε το μήνυμα φιλίας απευθύνεται προς όλους τους λαούς, καθώς η Ελλάδα αποτελεί φάρο αξιών και πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας. «Τείνουμε χείρα συνεργασίας και ταυτόχρονα δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην Αλεξανδρούπολη, «στο ανατολικότερο μεγάλο λιμάνι της ΕΕ», όπως είπε χαρακτηριστικά, με την παρουσία και του ιδίου στην τελετή του εορτασμού, λέγοντας ότι η πόλη έχει «μεγάλη ιστορία και μέλλον που μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί με ενότητα ομοψυχία και όραμα ώστε να γίνει εμπορικός, ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος και να αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη αυτό που πιστεύουμε βαθειά ότι στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης από τον Εβρο ως το Καστελόριζο χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας.

Σε σύντομη ομιλία του πριν την τελετή του αγιασμού ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης είπε ότι οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στα προβλήματα της περιοχής αναπαύουν τις ψυχές και τις συνειδήσεις μας. Ο Μητροπολίτης πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα τη δημιουργία γραφείου πρωθυπουργού και στη Θράκη, «το μέλλον, τη δροσιά, την ομορφιά και τον ευοίωνο οιωνό στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή όπως είπε χαρακτηριστικά. «Σας παραχωρούμε χώρους για τη δημιουργία του γραφείου, αρκεί να σας έχουμε συνέχεια εδώ, κατέληξε ο Μητροπολίτης.

Νωρίτερα μετά το πέρας της δοξολογίας, ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος χαιρέτησε τον πρωθυπουργό λέγοντας: «Σας υποδεχόμαστε με χαρά, και το πρόσωπο και τον θεσμό. Αισθανόμαστε τον ερχομό σας σας, ως μια δυναμική παρουσία που μας λέει να κάνουμε λίγη ακόμη δύναμη και υπομονή και τα καλύτερα θα έρθουν».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης

Την τελετή Αγιασμού των Υδάτων στη Σαλαμίνα παρακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το πέρας της τελετής ο αρχηγός της ΝΔ δήλωσε:

«Καθώς εισερχόμαστε στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης και η Ελλάδα μοιάζει, ολοένα και περισσότερο, με μια μπλοκαρισμένη κοινωνία, η ευχή της Εκκλησίας μας για Θεία Φώτιση είναι σήμερα, περισσότερο επίκαιρη, αλλά και απαραίτητη από ποτέ. Από μόνη της, όμως, αυτή δεν αρκεί. Χρειάζεται μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια.

» Ενωμένοι οι Έλληνες θα αποκτήσουμε πάλι την εθνική μας αυτοπεποίθηση, με γνώμονα τις αξίες της ειλικρίνειας, της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, για να ξεκινήσουμε την μεγάλη προσπάθεια για εθνική ανασυγκρότηση. Χρόνια πολλά, σε όλες και σε όλους.»

Στον Πειραιά

Στον Πειραιά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά για την τελετή των υδάτων.«Εύχομαι το φως της ημέρας να ζεσταίνει τις καρδιές μας και να μας δείξει επιτέλους το δρόμο της συνεννόησης, για να αφήσουμε αυτή την περιπέτεια που ζούμε τόσα χρόνια οριστικά πίσω μας. Ας είναι το 2017 η τελευταία δύσκολη χρονιά. Χρόνια πολλά σε όσους σήμερα γιορτάζουν με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία!» είπε στο μήνυμά της.

Επίσης, στον Πειραιά και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος ευχήθηκε «ο σταυρός που αγίασε τα ύδατα να φωτίσει και τους ανθρώπους».

Πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει ένα εμπόδιο για να σωθεί η χώρα που είναι ο εγωισμός του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα».

«Ακόμα και τώρα που ξηλώνεται το πουλόβερ στο ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε ο κ.Λεβέντης «επιμένουν ότι μπορούν μόνοι τους και ενώ οι αξιολογήσεις και όλα καθυστερούν. Για ύστατη φορά κάνω έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μαζέψει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για τη δημιουργία μια σοβαρής και μεγάλης κυβέρνησης που να φέρει επενδύσεις και να λύσει τα προβλήματα του τόπου» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και πρόσθεσε ότι «μόνος του ο κ. Τσίπρας θα καταρρεύσει και μόνος του ο κ. Μητσοτάκης θα φανεί πολύ κατώτερος πάσης προσδοκίας.»

* Σε γραπτή του δήλωση ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε: «Η καλύτερη ευχή σήμερα είναι πριν η κυβέρνηση και το κουαρτέτο βυθίσουν το λαό μας στο απόλυτο σκοτάδι της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ο ίδιος ο λαός να φωτίσει τον μόνο ελπιδοφόρο δρόμο της πάλης, της συσπείρωσης με το ΚΚΕ, για να μπορέσει να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του.

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μόραλης, σε δηλώσεις τόνισε ότι ο εορτασμός των φώτων είμαι μια από τις σημαντικότερες στιγμές της χριστιανοσύνης, του ελληνισμού και γιορτάζεται με λαμπρότητα σε όλη τη χώρα με επίκεντρο πάντα τον Πειραιά.

«Είναι μια λαμπρή γιορτή και αποτελεί τιμή η παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών στη σημερινή εκδήλωση αλλά και η παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων. Επίσης αποτελεί χαρά μας ότι στη σημερινή εκδήλωση βρέθηκαν πάρα πολύ Πειραιώτες οι οποίοι χάρηκαν τον εορτασμό αυτό.» δήλωσε.

Στο Ναυτικό Όμιλο στη Βούλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού: «Χρόνια Πολλά σε όλους μας. Καλά μυαλά σε όλους μας, αν και φοβάμαι ότι μερικοί δεν διορθώνονται. Όπως δείχνουν και σήμερα τα στοιχεία της Eurostat, ενώ ο ιδιωτικός τομέας συμπιέζεται, το κομματικό, πελατειακό κράτος επεκτείνεται. Θα χρειαστεί δύναμη το 2017 και πολύ φώτιση για να βρούμε το σωστό δρόμο που θα μας απομακρύνει από τα μνημόνια. Χρόνια Πολλά.»

Τον επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευαν ο βουλευτής Αττικής, Γιώργος Μαυρωτάς και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, επικεφαλής της Επιτροπής Διαλόγου.