Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός για την επερχόμενη κακοκαιρία

Αθήνα.- Σε αυξημένη επιφυλακή δηλώνει ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν από την κακοκαιρία που, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αναμένεται να πλήξει τη χώρα, σταδιακά από το απόγευμα της Πέμπτης έως και τουλάχιστον το Σάββατο.
«Το κύριο μέλημα και ο σχεδιασμός μας είναι οι βασικοί κεντρικοί άξονες, οι κεντρικοί δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης. Όπως είπε, «το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει προβλέπει κάθε διεργασία που πρέπει να γίνει ώστε οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί. Είμαι βέβαιος και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».

Ο κ. Καπάκης υπενθύμισε ότι «σε περίπτωση εγκλωβισμού αυτοκινήτου σε δύσκολες συνθήκες, σε κάθε περίπτωση ο οδηγός θα πρέπει να παραμείνει στο όχημά του. Αν μπορέσει, να μετακινηθεί στο δεξιό μέρος του δρόμου και να καλέσει σε βοήθεια, είτε το 100 -Τροχαία και Ελληνική Αστυνομία, είτε το 199 -Πυροσβεστική» σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τα επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα και να λαμβάνουν οδηγίες αυτοπροστασίας μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, www.civilprotection.gr. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μπορούν να επικοινωνούν με τις τηλεφωνικές γραμμές της, 210 5246515 και 210 5246516, καθώς και με τον τετραψήφιο αριθμό 1595.

Σε ετοιμότητα είναι και η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα πιθανά προβλήματα από το νέο κύμα κακοκαιρίας. Στην ιστοσελίδα της, http://www.patt.gov.gr, έχει αναρτηθεί ενημερωτικό υλικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με οδηγίες προστασίας, ενώ  παρέχεται και ενημέρωση για τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν από ΟΤΑ Α’ βαθμού και άλλους φορείς σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής για τη φιλοξενία και την προστασία των πολιτών, ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει επαρκή ποσότητα άλατος, η οποία είναι αποθηκευμένη σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου για την αντιμετώπιση τυχόν αναγκών που θα παρουσιαστούν στο οδικό δίκτυο ευθύνης της. Στο ίδιο πλαίσιο, τις προσεχείς ώρες θα τεθούν σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ώστε να συνδράμουν με προσωπικό και μηχανήματα.

Σε πλήρη ετοιμότητα τίθενται και οι υπηρεσίες των δήμων της χώρας ενόψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας.

Ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, από τις 7 το πρωί, για την προστασία των αστέγων από το ψύχος θα μείνουν ανοιχτές πέντε θερμαινόμενες αίθουσες.

Συγκεκριμένα, ως καταφύγιο από τις χαμηλές θερμοκρασίες, θα λειτουργήσουν οι:

  • Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 και Άστρους, 210 5140877.
  • Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28), 210 9232044.
  • Αίθουσα γυμναστηρίου ΟΠΑΝΔΑ, Παγκράτι (Φορμίωνος 12), 210 7222590, 210 7216707.
  • Λέσχη Φιλίας (Πανόρμου και Βαθέος), 210 6459890, 210 6451870.
  • Λέσχη Φιλίας πλ. Αμερικής (Τελέστου 4), 210 8646481.

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή με ομάδες δράσης, που θα πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό για τους διαθέσιμους χώρους, ενώ θα εφοδιάζουν τους άστεγους με ρούχα, σκεπάσματα και τρόφιμα, καθώς και τους εν λειτουργία θερμαινόμενους χώρους με φαγητό και κουβέρτες.

Παράλληλα με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, ανοιχτοί από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου για τη φιλοξενία άστεγων θα παραμείνουν οι σταθμοί του Μετρό σε Ομόνοια, Μοναστηράκι και Μεταξουργείο.

Στον Πειραιά, για τους άστεγους καθώς και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης, λειτουργούν έως και τη Δευτέρα το Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης και η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς, Λιμάνι Αλληλεγγύης». Κλιμάκιο του δήμου διανέμει πληροφοριακό υλικό, ενημερώνοντας τους αστέγους για τα σημεία λειτουργίας των θερμαινόμενων χώρων. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, ο δήμος θα διαθέτει όχημα και προσωπικό της Διεύθυνσης Υγείας, προκειμένου να συνδράμει σε οποιοδήποτε περιστατικό.

Στο μεταξύ, και ο δήμος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι λαμβάνει έκτακτα μέτρα με στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων, και κυρίως των αστέγων. Από την Πέμπτη έως και τη Δευτέρα και κατά τις ώρες 09.00-19.00, θα είναι ανοιχτά το 4ο και το 5ο Παράρτημα ΚΑΠΗ στις οδούς Γρ. Λαμπράκη 42, και Αλεξανδρείας 27, αντίστοιχα. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργήσουν παράλληλα με το Υπνωτήριο Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (από τις 17.00 έως το πρωί της επομένης ημέρας στις 11.00) και το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Praksis (από τις 10.30 έως τις 17.00).

Το αυτοτελές τμήμα πολιτικής προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι έχει στη διάθεσή του 300 τόνους αλάτι αποχιονισμού και έχει ήδη προχωρήσει στη διανομή 2.000 σάκων με αλάτι σε νοσοκομεία, εκκλησίες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και στον ανεφοδιασμό 50 προκαθορισμένων σημείων, σε περιοχές όπως η Άνω Πόλη, οι 40 Εκκλησιές, η Τριανδρία και η Άνω Τούμπα, για χρήση από τους δημότες.

Παράλληλα, τίθενται σε 24ωρη ετοιμότητα έξι ειδικά οχήματα (αλατιέρες), τα δύο εκ των οποίων είναι εφοδιασμένα με αποχιονιστικές λεπίδες, καθώς και 15 βυτιοφόρα με αλατόνερο κι ένα μικρότερο όχημα άμεσης επέμβασης. Τα οχήματα αυτά θα επεμβαίνουν κατά περίπτωση σε όλη την έκταση των διοικητικών ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Σε κλοιό κακοκαιρίας μπαίνει και πάλι ολόκληρη η χώρα,
Από το απόγευμα της Πέμπτης έως και τουλάχιστον το απόγευμα του Σαββάτου ολόκληρη η χώρα μπαίνει και πάλι, σταδιακά, σε κλοιό κακοκαιρίας.

Με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

Πιο αναλυτικά, βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται την Πέμπτη στο Ιόνιο, όπου θα προκαλέσει από το απόγευμα ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή θα κινείται γρήγορα πάνω από την ηπειρωτική χώρα προς τα ανατολικά, οπότε οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα επηρεάσουν περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται και στο Αιγαίο, κυρίως στο ανατολικό. Στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις νοτιάδες, ενώ σταδιακά στο Ιόνιο θα γίνουν θυελλώδεις βορειάδες.

Την Παρασκευή, ανήμερα των Θεοφανίων, το βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται πάνω από το Αιγαίο. Τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ θα σημειώνονται χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας, ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους σε όλο το Αιγαίο, ενώ πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα καλύψουν όλη τη χώρα.

Από το μεσημέρι προς απόγευμα της Παρασκευής χιονοπτώσεις αναμένονται και στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.

Οι θερμοκρασίες θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στις περισσότερες περιοχές, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο υδράργυρος δεν θα ανέβει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ θα υπάρξουν και περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας όπου το θερμόμετρο θα δείξει ακόμα και -20 βαθμούς Κελσίου. Και στην Αττική, αναμένεται δριμύ ψύχος, καθώς, ενδεικτικά, στα βόρεια προάστια το θερμόμετρο το μεσημέρι των Θεοφανίων θα δείχνει 3 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Αττική και τις γύρω περιοχές θα είναι ισχυρές, ενώ σταδιακά από το απόγευμα θα αρχίσει η εξασθένισή τους στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια της ημέρας οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ελλάδας. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, αναμένεται η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο να παραμείνει συνεχώς αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν.

Την Κυριακή τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια Ελλάδα, αλλά σταδιακά ο καιρός θα εμφανίσει σημάδια βελτίωσης.

Αναλυτικά η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης:

-Μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου.
-Μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

  • Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ της Πέμπτης και από τα βόρεια μέχρι και τη Δευτέρα (09/01), ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

-Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θράκη και στις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας.
-Από το βράδυ της Παρασκευής κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιωτική χώρα και την Κρήτη.

  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή και από τα βόρεια, η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί από το Σάββατο (07/01/17), στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.
  • Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ) θα πνέουν την Πέμπτη. Την Παρασκευή (06/01) σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση. Από το απόγευμα του Σαββάτου (07/01) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ