Κομισιόν: Ανεπαρκής η κατάσταση στα κέντρα προσφύγων – Ευθύνη της Αθήνας

Αθήνα.- Σε «άδειασμα» της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στα προσφυγικά κέντρα οι μετανάστες προχώρησε τη Δευτέρα η Κομισιόν κάνοντας λόγο για ανεπαρκή κατάσταση και επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε
η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ν. Μπερτό, κληθείσα να σχολιάσει τις παρούσες συνθήκες των κέντρων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, η κ. Μπερτό ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση είναι ανεπαρκής, και υπενθύμισε ότι «η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα, είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών».

Η Κομισιόν, δήλωσε η κ. Μπερτό, είναι έτοιμη να συνδράμει τις ελληνικές αρχές οικονομικά και τεχνικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγω. Παράλληλα, η Ν. Μπερτό τόνισε, ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές.

Σημείωσε δε, ότι η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και έχει ενημερώσει τις τοπικές και εθνικές αρχές πως είναι έτοιμη να τα χρηματοδοτήσει. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει «οικονομική και τεχνική στήριξη», δήλωσε η Ν. Μπερτό.

Οι επικριτικές δηλώσεις της Κομισιόν έρχονται στον απόηχο των φωτογραφιών – σοκ στους καταυλισμούς στην Πέτρα Ολύμπου και στη Μόρια της Λέσβου που έκαναν το γύρο του κόσμου.

Πηγή.skai.gr