Συνάντηση Τσίπρα με προσφυγόπουλα -Κριτική της Κομισιόν για τις συνθήκες παραμονής των προσφύγων

 

* Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

* Φωτογραφία: EUROKINISSI

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Την ευκαιρία να περάσει ξένοιαστες και συγκινητικές στιγμές με τα προσφυγόπουλα την ώρα που έπαιζαν μαζί με ελληνόπουλα στις εγκαταστάσεις του Χριστουγεννιάτικου “Αστερόκοσμου”,  της ΔΕΘ-Helexpo, αλλά και να επισημάνει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη.

O πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θα θέλαμε, αλλά είναι σημαντικό ότι «έχουμε φτάσει, όμως, στο σημείο, η ελληνική κοινωνία να αισθάνεται γεμάτη και περήφανη, να αισθάνεται χαρά και συγκίνηση, τρυφερότητα και όχι μίσος για το διαφορετικό κι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση».

3. Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας χαιρετά κοριτσάκι από τη Συρία στο παγοδρόμιο της ΔΕΘ.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα που χαιρετά κοριτσάκι από τη Συρία στο παγοδρόμιο της ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία το υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και τη ΔΕΘ-Helexpo, που άνοιξε τις πύλες σε αυτό τον χώρο όπου δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες προσφυγόπουλα, πάνω από 3.500 να περάσουν αυτές τις μέρες, για να χαρούν όπως όλα τα παιδιά του κόσμου. Επίσης ανέφερε πως «είναι μεγάλη η συγκίνηση να βλέπει κανείς χαμόγελα από παιδιά που έχουν γεννηθεί σε μια περιοχή του κόσμου που δυστυχώς το χαμόγελο δεν περισσεύει. Που έχουν πονέσει, που έχουν κλάψει και είμαστε πολύ χαρούμενοι, ευτυχείς που δίνεται η δυνατότητα να αισθανθούν σαν όλα τα παιδιά αυτές τις μέρες. Και πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να μας κάνει όλους να νιώσουμε πολύ καλύτερα».

«Τα προβλήματα, βεβαίως, είναι μεγάλα, παλεύουμε για να τα αντιμετωπίσουμε μέρα με τη μέρα. Νομίζω ότι βελτιωνόμαστε. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θα θέλαμε. Έχουμε φτάσει, όμως, στο σημείο, κι αυτό είναι σημαντικό, η ελληνική κοινωνία να αισθάνεται γεμάτη και περήφανη, να αισθάνεται χαρά και συγκίνηση, τρυφερότητα και όχι μίσος για το διαφορετικό. Κι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Στην είσοδο του “Αστερόκοσμου”, τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν προσφυγόπουλα με πολύχρωμα μπαλόνια που αμέσως «πνίγηκαν» στην αγκαλιά του. Αντάλλαξαν ευχές, ο κ. Τσίπρας τους ζήτησε να επαναλάβουν την ευχή και την είπε στη γλώσσα τους. Αμέσως μετά του πρόσφεραν μια ξύλινη κατασκευή που έχει πάνω ζωγραφισμένο ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, που το κράτησε για το γραφείο του ως αναμνηστικό της επίσκεψης.

2. Αναμνηστική φωτογραφία του Αλ. Τσίπρα με προσφυγόπουλα στη ΔΕΘ.

Αναμνηστική φωτογραφία του Αλ. Τσίπρα με προσφυγόπουλα στη ΔΕΘ.

Στη συνέχεια, και ενώ ταυτόχρονα η στρατιωτική μπάντα του Γ’ Σώματος Στρατού έπαιζε χαρούμενες μελωδίες, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στον “Αστερόκοσμο”, σταμάτησε σε πολλά παιχνίδια (παγοδρόμιο, σκοποβολή κ.ά.), συνομίλησε με προσφυγόπουλα και ελληνόπουλα, τα βοήθησε στο παιχνίδι, έβγαλε αρκετές φωτογραφίες μαζί τους και κάποια τα σήκωσε στην αγκαλιά του, μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, οι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Δημήτρης Μάρδας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Hexexpo Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης, οι δήμαρχοι Κορδελιού Ευόσμου Πέτρος Σούλας, Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε αυτή την επίσκεψη του, δήλωσε ότι «δίνουμε στα προσφυγόπουλα το παρόν που τους λείπει για να πάρουμε το μέλλον που μας αξίζει και εμείς και τα παιδιά».

«Δεν είναι πάντα αυτονόητο ότι τα παιδιά είναι το μέλλον. Για να είναι τα παιδιά το μέλλον πρέπει να έχουν παρόν. Η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως ο ελληνικός λαός δίνει το παρόν σε αυτά τα παιδιά που στερήθηκαν. Αυτό φροντίζουμε να κάνουμε. Τα βλέπετε παίζουν αρμονικά με τα ελληνόπουλα, δεν ξεχνάμε τα ελληνόπουλα, βοηθάμε τους μετανάστες, βοηθάμε τα προσφυγόπουλα, αύριο εάν φύγουν θα είναι οι καλύτερες πρεσβευτές για τη χώρα μας, εάν μείνουν θα είναι ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία. Τους δίνουμε το παρόν που τους λείπει για να πάρουμε το μέλλον που μας αξίζει και εμείς και τα παιδιά», τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Κριτική ωστόσο, ασκεί στην ελληνική κυβέρνηση η Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας «ανεπαρκή την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών», καθώς οι σκηνές στους καταυλισμούς που υπάρχουν στα νησιά έχουν θαφτεί στο χιόνι και οι πρόσφυγες δίνουν αγώνα επιβίωσης μέσα στο χιονιά χωρίς θέρμανση κάτω από άθλιες συνθήκες.

Σχολιάζοντας τις παρούσες συνθήκες, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό απάντησε, ότι η κατάσταση «είναι ανεπαρκής» και υπενθύμισε ότι η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα, είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών. Παράλληλα, τόνισε, ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές». Σημείωσε δε, ότι «η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και έχει ενημερώσει τις τοπικές και εθνικές αρχές πως είναι έτοιμη να τα χρηματοδοτήσει». Τέλος, οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” ζητούν την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πρόσφυγες στα νησιά στεγάζονται σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα. .