Κρίσιμες συναντήσεις για το κυπριακό στη Γενεύη

Νέα Υόρκη.- Συνεχίζει τις προσπάθειες ο ΓΓ του ΟΗΕ για παρουσία Ερντογάν και πρωθυπουργού της Βρετανίας – Ζητούμενο η έναρξη της διαδικασίας για διευθέτηση της ασφάλειας

Ηνωμένα Έθνη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Με στόχο το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσοτέρων θεμάτων στα πέντε κεφάλαια που αφορούν την εσωτερική πτυχή του κυπριακού και την έναρξη της διάσκεψης για την Κύπρο, που θα ασχοληθεί με το κεφάλαιο της ασφάλειας, προσέρχονται τα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα στις συναντήσεις της Γενεύης.

Για τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής, αντιλαμβάνονται ότι είναι δυνατόν να παραμείνουν κάποια ζητήματα ανοιχτά, τα οποία θα αναλάβουν να επιλύσουν στη συνέχεια οι δύο ηγέτες και οι διαπραγματευτές τους. Τέτοια μπορούν να είναι ζητήματα όπως η προεδρία, ή και η επιστροφή της Μόρφου. Ενώ στο θέμα της ασφάλειας, η ουσία βρίσκεται στο να ξεκινήσει και να θεσμοθετηθεί η διαδικασία της διάσκεψης, που μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων της Γενεύης θα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι συμμετέχοντες θα καλούνται υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα, ή του ειδικού του συμβούλου για το κυπριακό.

«Εκείνο που έχει σημασία είναι φεύγοντας από τη Γενεύη όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν κατανόηση του τι επιδιώκουμε και πως προχωρούμε», είπε πηγή κοντά στις συνομιλίες, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή η κατανόηση δεν είναι να ανάγκη να είναι γραπτή, ενώ παράλληλα απέκλεισε την πιθανότητα να επιδιωχθεί κάποια ενδιάμεση συμφωνία.

Για το θέμα της ασφάλειας, οι πιθανές επιλογές είναι συγκεκριμένες. Αν γίνεται δεκτή ή όχι η εξάλειψη των εγγυήσεων και αν ναι σε πόσο χρονικό διάστημα. Αν γίνεται δεκτή ή όχι η αποχώρηση των στρατευμάτων και σε πόσο διάστημα. Για τα θέματα αυτά, τα Ηνωμένα Έθνη δεν θεωρούν ότι το διάστημα που θα απαιτηθεί είναι πολύ μεγάλο.

Σημαντικό ωστόσο είναι η εξασφάλιση των σωστών μηχανισμών κι ίσως γι’ αυτό ο γενικός γραμματέας, ζήτησε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας «να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να εξεύρουν δημιουργικές και αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».

Πολλές από τις λεπτομέρειες της διάσκεψης για την Κύπρο, στις 12 Ιανουαρίου, ιδίως σε ότι αφορά τις συμμετοχές, παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα και απομένουν να διευθετηθούν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες να πεισθεί ο Ταγίπ Ερντογάν και να συμμετάσχει. Πηγή των Ηνωμένων Εθνών μας είπε ότι ο κ. Γκουτιέρες άρχισε τηλεφωνικές συνομιλίες με διάφορους εμπλεκόμενους, για τα ζητήματα της διάσκεψης. Ηδη συνομίλησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και πιθανόν τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και την Κυριακή θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και το Μουσταφά Ακιντζί. Σε εκκρεμότητα ακόμη βρίσκεται το ζήτημα της πρόσκλησης προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο πιθανόν να ρυθμιστεί τη Δευτέρα, στη διάρκεια του γεύματος που θα έχει ο κ. Γκουτιέρες με τα μέλη του.

Ο ίδιος πάντως ο Γενικός Γραμματέας θα μεταβεί στη Γενεύη το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη το πρωί θα κηρύξει την έναρξη της διάσκεψης. Δεν έχει μέχρι στιγμής διευθετηθεί κάποια άλλη συνάντησή του πριν τη διάσκεψη, ενώ παραμένει αβέβαιο αν θα παρευρεθεί στην τελευταία συνεδρίαση, για να ανακοινώσει τον τρόπο συνέχισής της. Σχετικές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα του ΓΓ ίσως υπάρξουν τη Δευτέρα, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του.

Από τουρκικής πλευράς, πρόθεση της Αγκυρας είναι να εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Μπεναλί Γιλντιρίμ, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, από τη μια αποφεύγει μετακινήσεις για θέματα δικής του ασφάλειας κι από την άλλη θέλει να είναι σίγουρος ότι στη Γενεύη θα επιτύχει κάτι.

Ακόμη πάντως και με την παρουσία Γιλντιρίμ αντί του Ερντογάν, η Αθήνα κλείνει στην εκπροσώπηση της Ελλάδας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη Γενεύη θα βρίσκεται και ο Νίκος Κοτζιάς, που πριν τη διάσκεψη θα έχει συναντήσεις, τόσο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.

Τέλος, για το ζήτημα της διάρκειας, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ολοκλήρωση των συναντήσεων στις 15, ή το αργότερο στις 16 Ιανουαρίου. Ο κ. Έιντε, που είναι εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θα πρέπει να βρίσκεται στο Νταβός από τις 17 – 20 Ιανουαρίου για τις εργασίες του, ενώ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στις 16 θα επισκεφθεί το Παρίσι και την επομένη έχει συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε.

greeknewsonline.gr