Σε εξέλιξη η ιστορική Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη

Η 12η Ιανουαρίου 2017 θα καταγραφεί στην Ιστορία ως η ημερομηνία κατά την οποία άρχισε στη Γενεύη η Διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού.

Με την κατάθεση χαρτών στο εδαφικό από την ε/κ και την τ/κ πλευρά, άνοιξε επίσημα πλέον ο δρόμος για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία άρχισε το πρωί της Πέμπτης, 12 Ιανουαρίου, στις 10.30 ώρα Γενεύης.

Σε αυτή την αίθουσα, στο Παλάτι των Εθνών, γίνεται η Διάσκεψη για το Κυπριακό:aithiousa

 

kypriako-meet-708 kypriako-giounker-synomigetes_0kotzias_15

Παυλόπουλος: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού χωρίς πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Όσο και εάν είναι δύσκολοι οι καιροί, όπως, η σημερινή δύσκολη συγκυρία, έχουμε αποδείξει διαχρονικά ως Έλληνες ότι την υπεράσπιση της πατρίδας, της ιστορίας μας, την υπεράσπιση των εθνικών ζητημάτων και εθνικών δικαίων δεν πρόκειται να την επηρεάσει κατ’ ελάχιστο οποιαδήποτε κρίση.

Αυτό διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας το πρωί σε σπουδαστές της σχολής Εθνικής Άμυνας για «τα εθνικά θέματα στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Επιπλέον, κατέστησε σαφές και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού εάν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους. Προς τούτο, μάλιστα, επικαλέστηκε την περίπτωση της ενοποίησης των δύο Γερμανιών, προϋπόθεσεις για την οποία αποτέλεσαν η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη τη Γερμανία και η αποχώρηση και του τελευταίου Σοβιετικού στρατιώτη.

Την ομιλία του κ. Παυλόπουλου παρακολούθησαν επίσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

13:50 Στις γνωστές τους θέσεις οι ομιλίες των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», «κατά την εναρκτήρια τελετή, όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για την Κύπρο τοποθετήθηκαν κινούμενοι στις γνωστές τους  θεσεις. Τωρα αρχιζει η διαπραγματευση.»

13:45 Πρόεδρος Οικολόγων Κύπρου: «Θα μείνω στη Γενεύη γιατί υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι»

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε στο ΚΥΠΕ ότι θα παραμείνει στη Γενεύη γιατί η διαδικασία τρέχει και υπάρχουν πολλοί σοβαροί κίνδυνοι. Ένας από αυτούς είναι να διασυνδεθούν τα θέματα της ασφάλειας και εγγυήσεων με τα θέματα που αφορούν τη συνολική λύση, δηλαδή ζητήματα εσωτερικής πτυχής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσθεσε. «Μεταφέραμε», είπε, «στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη θέση ότι εάν γίνει μια τέτοια προσπάθεια θα είναι “casus belli” και τότε θα τεθεί θέμα αποχώρησής τους από τη Γενεύη». «Αν δηλαδή γίνει αυτό που τον καλούν κάποιοι και από την Κύπρο, να γίνει το μεγάλο παζάρι».

13:38 Κουμουτσάκος: Υπάρχει θετική δυναμική, αλλά παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες

Στη διαδικασία της Γενεύης αναφέρθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας: «Η διαδικασία της Γενεύης που μπαίνει σήμερα σε αποφασιστικό στάδιο. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στο δρόμο για την επανένωση της Κύπρου. Υπάρχει θετική δυναμική, αλλά παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες προκειμένου να επιτευχθεί λύση λειτουργική και άρα βιώσιμη».

«Στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για να μπει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση κατοχής που εδώ και 43 χρόνια κόβει στα δύο το νησί. Η Τουρκία, οφείλει να συμβάλει αποσύροντας κατοχικές δυνάμεις, εγκαταλείποντας επεμβατικές αξιώσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος και σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, επισήμανε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένουμε ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση της ΕΕ, των εταίρων και συμμάχων, της ΕΕ, μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

13: 37 Ο Κοτζιάς αναφέρθηκε σε πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων

Αναφορές Κοτζιά σε πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων, σε κατάργηση εγγυήσεων που είναι αποικιοκρατικό κατάλοιπο και σε σύμφωνο φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου

13:35 Στα αγγλικά μίλησε ο Τσαβούσογλου

13:31 Περιγραφική τοποθέτηση Αναστασιάδη για τη διπλή ιδιότητά του στις συνομιλίες

Κυπριακά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μέσα από την παρέμβασή του, ξεκαθάρισε και το στάτους της εκπροσώπησής του στη Διάσκεψη. Ότι δηλαδή εκπροσωπεί πέραν της Ε/κ πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών και την Κυπριακή Δημοκρατία

13:25 Γιούνκερ: Να αδράξουμε τη στιγμή για την επανένωση της Κύπρου

Τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού υπογράμμισε σε ανάρτησή του στο Twitter o πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως αναφέρει :

«Πρέπει να αδράξουμε τη στιγμή για την επανένωση της Κύπρου. Όλοι οι Κύπριοι αξίζουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Η Ε.Ε. είναι εδώ για να υποστηρίξει»