«Θα πρέπει να κουραστούμε να κερδίσουμε την υποστήριξη ΚΑΙ της κυβέρνησης Τραμπ…»

Αθήνα.- «Θα δούμε αλλαγή κατευθύνσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ στο εσωτερικό και τις διεθνείς σχέσεις , αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικά ανησυχητικό», τόνισε στον Flash 96, στην εκπομπή του Πάνου Κολιοπάνου και της Νικόλ Λειβαδάρη, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος.

«Θα δούμε μεν αλλαγές κατευθύνσεων, πιθανότατα – όπως πολύ σωστά αναφέρατε, μια στροφή της οικονομίας προς τα μέσα, μια εσωστρέφεια, μια κουβέντα ίσως θα μεγαλώνει για την αμυντική δαπάνη της Ευρώπης π.χ., που είναι έναν μεγάλο σημείο ανησυχίας για τους Ευρωπαίους. Η σχέση με τη Ρωσία, με την Κίνα, στο εμπορικό κομμάτι – που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν. Αυτά πάντως όμως, όπως έχουν διατυπωθεί ως σήμερα, δίνουν την κατεύθυνση της πολιτικής Τραμπ και θα πρέπει να θεωρείται μάλλον αναμενόμενη. Δε θα έλεγα όμως ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά και ανησυχητική.

Το πιο ανησυχητικό κομμάτι, ή αυτό που δημιουργεί αμφιβολίες και επιφυλάξεις στην ευρωπαϊκή πλευρά και στην Ελλάδα κατ’ επέκταση, νομίζω έχει να κάνει με τη στροφή της οικονομίας προς το εσωτερικό. Σε πρώτη φάση θα σημαίνει κάποια ανάπτυξη, ή ενίσχυση της ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήδη το χρηματιστήριο νομίζω εκεί αρχίζει και το προεξοφλεί. Από την άλλη μεριά βεβαίως θα λείψουν κάποια κεφάλαια από την παγκόσμια οικονομία, οπότε ίσως δούμε μια επιβράδυνση της ευρωπαϊκής ή της παγκόσμιας οικονομίας.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε διαμορφώσει μια θέση για την Ελλάδα, η οποία ήταν ευνοϊκή για τις θέσεις μας. Πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια τώρα, συστηματική και οργανωμένη, ώστε να κερδίσουμε και την υποστήριξη της νέας κυβέρνησης.»