Κυπριακό: Επί τάπητος οι χάρτες, ανοιχτή η συμμετοχή πρωθυπουργών

Γενεύη.- Μετά την κατάθεση των χαρτών από την Κυπριακή Δημοκρατία και τους εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων, ξεκινά η διάσκεψη για το Κυπριακό.

Τις εργασίες θα ανοίξει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και σύμφωνα με πρόγραμμα που γνωστοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, αυτή θα ξεκινήσει στις 12:15 (ώρα Ελλάδος).

Θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, και οι ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων Ν.Κοτζιάς (Ελλάδα), Μ.Τσαβούσογλου (Τουρκία) και Μπόρις Τζόνσον (Βρετανία).

Όπως σημείωνε κυβερνητική πηγή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί».

Όσον αφορά στη Διάσκεψη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσής της, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε διευκρινιστεί, ούτως ή άλλως, ότι είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος.

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 14:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

Δηλώσεις θα κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 15:45 παρουσία των Ν.Αναστασιάδη και Μ.Ακιντζί.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν.

Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει πρόταση, 12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Όσο για την Αμμόχωστο, παρεμβάλλεται μια περιοχή που θα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους υπολογίζεται, βάσει της πρότασης αυτής, ότι θα είναι περίπου 90 χιλιάδες.

Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοίμασε χάρτη με 29,2% και παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ν.Κοτζιά.

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις.

«Χαιρετίζω το συνεχιζόμενο κουράγιο και τη δέσμευση που έχουν επιδείξει και οι δύο πλευρές» είπε σε δήλωσή του ο Τζόνσον.

«Οι συνομιλίες στη Γενεύη για την επίλυση του Κυπριακού προσφέρουν και στις δύο πλευρές μια μοναδική ευκαιρία να βρουν μια λύση».

Ελπίζω ότι όλοι όσοι συμμετέχουν θα προσεγγίσουν τις συνομιλίες με διάθεση ανοιχτή και ευέλικτη. Πιστεύω πως εάν προσεγγιστεί υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να επιτευχθεί μια λύση που θα φέρει μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο, πρόσθεσε.

Η σύσκεψη θα λάβει χώρα στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τόνισε παράλληλα ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Φωτογραφία: Αναμένοντας την άφιξη των αντιπροσωπειών στην Γενεύη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )