Άρειος Πάγος: Τρίτο εισαγγελικό «όχι» για τους Τούρκους στρατιωτικούς

Αθήνα.- Για τρίτη φορά αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, ο κ. Νίκος Παντελής, πρότεινε να μην εκδοθούν στην Τουρκία και να απορριφθεί το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών για τέσσερις από τους συνολικά οκτώ εκζητούμενους Τούρκους αξιωματικούς.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου επιχειρηματολόγησε επί μακρόν κατά της εκδόσεως των Τούρκων αξιωματικών επικαλούμενος τις βασικές διατάξεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου όπως περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση και προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι αν εκδοθούν θα τύχουν στη γείτονα δίκαιης δίκης.

Ο κ. Παντελής αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού, ενώ και οι τέσσερις εκζητούμενοι ανέπτυξαν τις απόψεις τους ενώπιον του δικαστηρίου αναφερόμενοι εκτενώς σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Υπέρ της μη έκδοσής τους μίλησαν και οι εξετασθέντες μάρτυρες, ενώ ανάλογες αρνητικές εισηγήσεις για τους άλλους τέσσερις στρατιωτικούς έχουν υποβληθεί και από δύο ακόμα αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, τον κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη και την κυρία Βασιλική Θεοδώρου που μετείχαν σε ισάριθμες δίκες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στον Αρειο Πάγο.

Οι αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθούν όλες μαζί και για τους οκτώ στις 23 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα. Αν ο Άρειος Πάγος ταχθεί κατά της έκδοσης τους η υπόθεση θα τελειώσει με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ αν ο Άρειος Πάγος ταχθεί υπέρ της ικανοποίησης του τουρκικού αιτήματος, μόνον ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να διατυπώσει αντίθετη θέση και απόφαση.